МТСП стартира програма за социални услуги заедно с Кремиковския манастир

Снимка: Infomreja.bg, архив

Програмата е на стойност 160 000 лв.

Министерството на труда и социалната политика стартира програма „Милосърдие и солидарност“ за предоставяне на социални услуги съвместно с представители на Българската православна църква. Тя е на стойност 160 000 лв. и е продължение на действащо споразумение между двете институции.

Първите два договора за дейности по нея бяха подписани с благословението на българския патриарх и софийски митрополит Неофит от министър Деница Сачева и игумена на Кремиковския манастир свещеноиконом Серафим Янев към Софийска епархия.

„Надявам се да сложим начало на по-тясно сътрудничество с Българската православна църква и да бъдем полезни както за най-уязвимите и нуждаещи се, така и с добрия пример за взаимопомощ, милосърдие и солидарност да можем да насочим повече българи към съпричастност в добрите дела“, каза министърът. Тя посочи, че пилотните проекти са на стойност около 62 000 лв.

„Предстои да подпишем още един проект с църковното настоятелство на храм „Света Параскева“ за оборудване и стартиране на трапезария за бедни в църквата“, допълни Сачева. Протойерей Серафим Янев изтъкна, че църквата може да предоставя социални услуги за деца и младежи, които да надградят грижата за тялото с грижи за душата. „Искаме да оправдаем доверието както на Българския патриарх, така и на държавата“, подчерта той.

Задачата на целевата програма, която ще се изпълнява през Фонд „Социална закрила“, е да се предостави подкрепа на изпадналите в затруднено положение и на тези, които имат нужда от помощ или приобщаване. Сред задачите й са и модернизиране на материалната база и създаване на условия за предоставяне на социалните услуги чрез осигуряване на съвременно оборудване на помещенията.

Пилотните два проекта включват провеждане на едноседмични православни лагери в Кремиковския манастир за деца и младежи със специални образователни потребности, предоставяне на социална и медицинска рехабилитация, както и скрининг за ранно откриване на гръбначни изкривявания при децата с недостатъчно добро физическо развитие, слаб тонус на мускулите и зрителни смущения. Двата проекта ще стартират от 1 юли 2020 г. и ще продължат пет месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK