Кристалина Георгиева е европейската номинация за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева, снимка: БГНЕС, архив

След две поредни гласувания правителствата от ЕС останаха разделени

Кристалина Георгиева получи подкрепата на повечето правителства в Европейския съюз (ЕС) да стане европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ).

След две поредни гласувания вчера правителствата от ЕС останаха разделени как да действат по-нататък, за да определят единен кандидат за МВФ, заяви източникът.

За да бъде одобрен, даден кандидат трябва да получи 55%от гласовете на 28-те държави от ЕС, представляващи най-малко 65% от населението на общността. Холандецът Йерун Дейселблум е единственият алтернативен кандидат на Георгиева след оттеглянето на други трима. Той написа в социалната мрежа Twitter, че поздравява Георгиева, че е събрала най-широка подкрепа измежду всички, и ѝ пожела успех.

В крайна сметка след поредно гласуване, европейските ръководители постигнаха консенсус и Кристалина Георгиева бе избрана от правителствата на държавите в Европейския съюз за следващия ръководител на Международния валутен фонд.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56% от страните, които представляват 57% от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от АФП.

Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването. /Dariknews/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK