Йончева: Истината излиза рано или късно, в България обикновено късно

Елена Йончева, снимка: БГНЕС

Елена Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ

"Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика и това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание".

Това заяви пред БНР Елена Йончева по повод искането на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на имунитета й като евродепутат.

Тя напомни, че в родния парламент е дала съгласието си за сваляне на имунитета й като депутат и подчерта, че Европейският съд за правата на човека е приел нейна жалба срещу повдигнатите й обвинения за пране на пари от фалиралата КТБ.

По нейни думи, при положение че над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими, фактът, че нейната е била приета означавал, че това е потенциално основателна жалба.

Според Йончева цялата истина около случая ще излезе наяве. "Тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно", заяви тя.

Държавното обвинение за втори път иска снемането на депутатския имунитет на Елена Йончева заради разследването срещу нея за пране на пари през офшорна компания, свързана с фалиралата КТБ.

Прокуратурата поиска разрешение от Народното събрание срещу Йончева да започне наказателно производство. След като беше избрана за евродепутат обаче, тя отново придоби защита от съдебно преследване.

Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ. Във връзка с повдигнатите й обвинения главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември 2018 г. имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK