Прогнозата на Константинов: ГЕРБ, БСП и ДПС сядат на 140 банки в 47-то НС

Снимка: БГНЕС

Под бариерата според професора остават, освен "Възраждане" и ВМРО и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат общо 140 депутати, а първата политическа сила в 47-то Народно събрание ще има 70 депутати. Това е прогнозата на проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Той обясни, че не обича и не разбира определението "партии на промяната", а счита, че има просто стари и нови партии. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново ще имат около 140.

Коалицията е възможна, но ще бъде мъртвородена и кратовременна, политическата надменност не води до нищо, каза Константинов по адрес на новите партии, които "трябва да поработят, за да имат над 100 депутати". "Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо."

Според Константинов сигурно е, че в новия парламент да бъде и формацията "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, като те ще дръпнат преди всичко десни гласове. Те ще имат около 20 депутати, пресмята математикът.

Под бариерата според професора остават, освен "Възраждане" и ВМРО и "Изправи се БГ! Ние идваме!", които също "трябва да се постараят малко повече".

Михаил Константинов отново разкритикува машинното гласуване, с която той обяснява намаляването на избирателната активност на вторите избори с 600 000 гласа. Сега Константинов очаква активността да намалее още. Все пак положително е, че изборите през ноември месец ще бъдат 2 в 1, но най-вероятно е да има втори тур на президентските избори, тъй като няма да бъде изпълнено условието да са гласувани най-малко половината от избирателите по списък.

Риск няма, ако гласуваме с една карта за президентските и парламентарните избори, най-много човек да обърка кутиите, каза той.

Той изрази притесненията си, че "ще разберем защо в Европа няма такова гласуване", като добави, че се надява това да не се случи "по лошия начин". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Иван11:37 - 25.09.2021
В Европа няма машини, ама и няма такова купуване на гласуве както в България. Трябва всичко да се направи да спе спре тази уродлива практика. Машините за сега са супер. После и електронно гласуване както по цяла Европа
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK