Впечатляващ експонат в музея на Гоце Делчев!

/От ляво надясно/ – Галина Миленкова, Венцислава Крумова и Милена Карамфилова, снимка: Infomreja.bg

Снощи в Регионален исторически музей - Гоце Делчев, беше открита необичайна изложба. Нейният наслов е „Един експонат – една изложба“. Експонатът представлява дървен кръст, с който музеят в Перник гостува на гоцеделчевския по покана на неговата директорка Галина Миленкова.

На откриването дойдоха директорите на Общинския исторически музей в Брезник и на Музейния комплекс в  Банско –  Емилия Велинова и Светла Барякова. От музея в Перник присъстваха директорката му Венцислава Крумова и уредничката в отдел „История на България – 15. - 19. век", Милена Карамфилова, която беше любезна да даде повече информация, специално за читателите на ИНФОМРЕЖА. Ето нейния разказ:

„Кръстът е впечатляващо произведение на миниатюрната дърворезба, която се развива главно като монашеско изкуство между 15-и и 19-и век. Такъв тип произведения са изработвани най-вече в манастирите, като центърът, разбира се, е Света гора. Въпросният кръст е изработен в някое от светогорските ателиета. Първоначално професор Асен Василиев отнася създаването му към 18-и век, но по-късно датировката е променена.

Публикация за кръста е направена от професор Елена Генова и Пенка Желева – дългогодишен уредник в отдел „Възраждане“ на музея в Перник. Тяхното мнение е, че той е създаден в края на 16-и, началото на 17-и век. Те се аргументират с неговите характеристики като  слабо присъстваща ажурна техника. Фигурите са плътно подредени една до друга.

Все още липсва интериорна среда. На 23 сантиметра височина и 15 сантиметра на хоризонталното рамо са вместени 20 сцени с повече от 100 фигури в цял ръст, а ако броим и тези, които са изобразени само с главите си, те стават повече от 200. Изработката е изключително прецизна. Работено е с фини инструменти, с игли.

За историята на кръста се знае малко. Той е бил притежание на отец Асен Пенчев – свещеник от град Брезник. Всъщност отецът е бил родом от Варна, но се е оженил  в Брезник и е заживял в този град. По неговите думи кръстът е изработван от гръцки монах в продължение на 18 години, който след създаването му е ослепял. През 70-те години на миналия век ценният предмет е станал притежание на нашия музей, след като е откупен от съпругата на починалия отец Пенчев.

Кръстът е един от малкото подобни предмети. Близки до него са хоругвен кръст от Рилския манастир, друг, който се пази в Московския държавен исторически музей, и още един, съхраняван в Сърбия. Предполага се, че и трите са изработени в едно ателие.

Уникатът е от кипарисово дърво. Той е двулицев и на него са представени старозаветни и новозаветни сцени. Централни са тези на Рождество Христово и на Разпятието, като техните изобразителни полета са по-големи от другите. Сцени има и странично, в дебелината на кръста.  Надписите са на гръцки език.

Резбованите предмети се запазват много трудно, но този е в сравнително добро състояние. Досега консервация не му е правена. Съхраняваме го при специални условия.“

Ценният уникат е показан в градовете Ловеч, Кюстендил и Попово. Вече и гоцеделчевци имат възможност да го видят. Впечатляващият експонат ще остане при тях до 04.01.2019 година.

 

Милена Карамфилова, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK