След рецитала на Херо, Джамбазки ѝ подарява "Песни за Македония"

Снимка: USEmbassySofia

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа във видеозапис рецитира стихотворение на Вазов

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа във видеозапис рецитира най-популярната част от стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“, като призова българите да си припомнят кой е авторът.

Поздравявам посланик Мустафа с избора и с чудесния български език. Радваме се всеки път, когато други страни се стремят да познават и уважават българската култура и история. Полезно е. Също така, вярвам, че едва ли има българин, който не знае автора на стихотворението, коментира от страницата си във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Ще ми се обаче да припомня как продължава това стихотворение. Госпожа Мустафа стигна до „... де Марица тихо шава из тракийска равнина“. А точно след този куплет Вазов продължава отговора си на въпроса къде е България: „там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни“, пише Джамбазки.

Точно така: България според Вазов е там, де Вардар през полята мътен лей се и шуми, де на Рила грей главата и при Охридски вълни. Всеки, който е забравил, може да погледне как свършва стихотворението. Между другото, то включва и следния куплет „До чукарите Карпатски е стигнала тяхна власт и стените Цариградски треперали са тогаз“, напомня още евродепутатът.

Радваме се, че нашите партньори припомнят общата история на България и Македония. Радваме се също, че в тези дни Северна Македония вече е част от НАТО, заявява заместник-председателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки изразява надежда, че посланик Мустафа ще продължава в този дух. Затова ще ѝ подаря нещо друго от Вазов – стихосбирката на Иван Вазов „Песни за Македония“. Историята и литературата свързват, а не разделят, пише в заключение Джамбазки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK