Председателят на БДЗП – Гоце Делчев, Димитър Попов, за поредна година в кампанията "Дари себе си!"

Източник: Димитър Попов

"За втора поредна година дарявам себе си като доброволец в кампанията на Българското дружество за защита на птиците, която се провежда под мотото „Дари себе си“, сподели за ИНФОМРЕЖА председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП, Димитър Попов.

Кампанията е за доброволци за охрана на гнездата на египетските лешояди - сезон 2017. 

Попов коментира, че дружеството се нуждае от доброволци охранители на редкия вид птици и затова той е един от първите включили се в кампанията. 

Според регламента всеки охранител трябва да отговаря на определените условия, а именно - да е прекарал поне 7 последователни дни на терен в периода от 15-и юли до 15-и август, да има готовност да бъде през светлата част на деня, понякога и при лоши метеорологични условия, в наблюдения и водене на орнитологичен дневник и и да спазва методиката и указанията за поведение. 

"Целта на кампанията e за опазване живота на всяко малко египетско лешоядче, защото това е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите, но установената тенденция в страната е повече от тревожна. За последните 30 години редкият вид е намалял с цели 80 %", съобщи Димитър Попов.

Установените двойки тази година са едва 24, а охраната на гнездата минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След излюпването на малките, се наблюдават гнездата, за да се предотврати случайно падане или неуспешен първи полет. Досега са предотвратени няколко подобни инцидента, както и такива, причиняващи безпокойство на мътещите птици.

След първата кампания „Дари себе си“ през 2012 г., досега с помощта на охранителите са спасени общо 10 малки, информира още Димитър Попов. 

Желаещите да се включат в акцията „Дари себе си“ за охрана на гнездата на египетските лешояди - сезон 2017, могат да получат по-подробна информация  на  тел. 0878/482785, Димитър Попов - БДЗП-Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK