Професионална лесотехническа гимназия "Никола Вапцаров" в Банско - добрият избор!

ПРОФЕСИОНАЛНА ЛЕСОТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ” – гр. БАНСКО

БАНСКО 2770, УЛ. "БЪЛГАРИЯ" 31, ТЕЛ:0749/88294, ФАКС:0749/ 8 8295, e-mail: [email protected]

Професионална лесотехническа гимназия "Никола Вапцаров" - град Банско е с 65-годишна история. Подготвила е стотици специалисти, които са получили своята реализация в горските стопанства и дървообработващите предприятия в региона и страната. 

Обучението се осъществява по специалностите “Горско стопанство и дърводобив”, “Горско и ловно стопанство”, “Мебелно производство”. Училището разполага с добре развита материално-техническа база: мебелен цех, цех за първична обработка на дървесината, работилница за дърворезба, обновено общежитие, ученически стол. 


tree
СПЕЦИАЛНОСТ "ГОРСКО СТОПАНСТВО И ДЪРВОДОБИВ"

Специалност с повече от 60-годишна традиция в обучението на техник-лесовъди за стопанисване на българската гора. Учебният процес обхваща изучаването на предмети, които осигуряват общообразователна подготовка, благодариние на която випускниците на ПЛТГ "Никола Вапцаров" могат да бъдат конкурентноспособни при избор на висше учебно заведение. Те придобиват и достатъчна техническа компетентност. 

Професионалната подготовка започва с биология на растенията и горската фауна. Постепенно знанията и уменията се разширяват при навлизане в самата същност на професията. В последната година на обучение знанията и уменията, необходими за техник-лесовъда се ситематизират и обхващат най-съществените проблеми, които касаят възобновителните процеси, отгледните и главните сечи, залесяванията, технологиите на дърводобива в унисон със съвременните тенденции за екологосъобразно стопанисване на българските гори. 

Завършилите тази специалност придобиват средно образование, III степен на професионална квалификация по професията ТЕХНИК-ЛЕСОВЪД. Завършилите тази специалност са предпочитани кадри в горските стопанства, фирми за добиване и търговия с дървен материал, лесозащитни станции и други. 

Прием: след завършен 8 клас
Срок на обучение 4 години
III степен на професионална квалификация по професията "ТЕХНИК - ЛЕСОВЪД"

Кандидатстване: по документи
Балообразуващи предмети: БЕЛ, математика и биология
Балообразуване: утроената оценка по биология + оценката по БЕЛ + оценката по математика
Максимален бал: 30
                                                                         

lov
СПЕЦИАЛНОСТ "ГОРСКО И ЛОВНО СТОПАНСТВО"

Специалността "Горско и ловно стопанство" е сравнително нов вариант за обучение на техници, които се насочват към дейности за стопанисване на едрия и дребен дивеч на еколого-икономически основи. Общообразователната им подготовка се осъществява по типов учебен план, задължителен за всички професионални училища в бранша. Знанията и уменията на учениците, изучаващи в разширена форма основите на дивечовъдството, рибовъдството и ловното стопанство не се ощетяват по отношение на лесовъдските дисциплини. По тази специалност са включени всички предмети, застъпени в учебния план по специалността "Горско стопанство и дърводобив", с изключение на механизация на горското стопанство и горски транспорт.

Завършилите тази специалност придобиват средно образование, III степен на професионална квалификация по професията ТЕХНИК-ЛЕСОВЪД, ГОРСКИ СТРАЖАР И ПОЛИЦАЙ. Завършилите тази специалност са предпочитани кадри в горските и ловните стопанства, бази за развъждане на дивеч, както и ферми за производство на птици предназначени за лов, органи по охрана на дивеч, риба и аквакултури, и други. 

Прием: след завършен 8 клас
Срок на обучение 4 години
III степен на професионална квалификация по професията:   "ТЕХНИК ЛЕСОВЪД, ГОРСКИ СТРАЖАР/ ПОЛИЦАЙ"

Кандидатстване: по документи
Балообразуващи предмети: БЕЛ, математика и биология
Балообразуване: утроената оценка по биология + оценката по БЕЛ + оценката по математика
Максимален бал: 30


furn
СПЕЦИАЛНОСТ "МЕБЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО"  

Специалността "Мебелно производство" е сред първите утвърдени специалности в професионалната гимназия. Обучението в тази специалност следва традициите в българското изкуство.Тя разкрива големи възможности за реализация, поради непрекъснато променящите се изисквания към функционалността и естетиката на мебелите. Голямото разнообразие на приложение на творческата дейност изисква специфични познания в различни области. Учениците развиват качествата си за индивидуална творческа работа по създаването на художествени произведения с уникален авторски стил. 

Завършилите тази специалност придобиват средно образование, III степен на професионална квалификация по професията ТЕХНИК - ТЕХНОЛОГ В ДЪРВООБРАБОТВАНЕТО.

Възможностите за реализация са много:
    - Дизайнери на мебели и интериор
    - Компютърни проектанти и консултанти в шоурумове за вътрешно обзавеждане
    - Конструктори и технолози в мебелни и дървообработващи фирми
Успешно завършилите могат да продължат образованието си по специалностите "Инжинерен дизайн", "Проектиране и вътрешно обзавеждане" и други. 

Прием: след завършен 8 клас
Срок на обучение 4 години
III степен на професионална квалификация по професията:    "ТЕХНИК - ТЕХНОЛОГ  В ДЪРВООБРАБОТВАНЕТО"

Кандидатстване: по документи
Балообразуващи предмети: БЕЛ, математика и физика
Балообразуване: утроената оценка по физика и астрономия + оценката по БЕЛ + оценката по математика
Максимален бал: 30

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK