Когато се крещи, вика и пее заразяването от коронавируса е най-възможно. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той не е бил на финала за Купата на България снощи, но го е гледал по телевизията. На този етап политиците се вслушаха да пуснат феновете на стадиона през ред и през стол. Организаторите се постараха, но при младите хора емоцията надделява, отчете лекарят.

Не е разумно мъже да се целуват и прегръщат, предупреди проф. Кантарджиев и посочи, че резултатът от мача ще се види след 10 дни. По думите му трябва да живеем с мисълта за инфекцията и да се спазват мерките. Три категории хора трябва да се пазят от коронавируса - възрастните хора над 60 години, хората с хронични заболявания и най-рисковите хора с онкологични и хематологични заболявания.

Тепърва ще се обсъди дали футболното първенство на България да се доиграе пред празни трибуни или не. Мачовете не доведоха до увеличаване на случаите на коронавирус.

"Затова, мили фенове, внимавайте следващата седмица в контактите с близките си", призова Кантарджиев запалянковците.

Лекарят уточни, че се правят повече изследвания и тестове - не, за да се плашат хората, а изследват, за да се види кой отделя вируса. Мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният, подчерта Кантарджиев.

Той посочи, че българинът обича да прикрива болестта и имало такива случаи на прикриване на инфекцията от коронавирус. "Трябва да се търси медицинска помощ, но така хубаво може да заразиш възрастната си майка или баба, че цял живот да съжаляваш", каза Тодор Кантарджиев.

Според него всички болници трябва да бъдат убедени, че трябва да развиват капацитета си и да поддържат квалификацията на лекарите. Ако ще има пик есента, от септември ще започнат да се увеличават случаите със събиране на много хора на едно място. Ако ще има сериозно увеличение, то е паралелно с другите зимни инфекции, обясни Кантарджиев.

Вирусът е нов и ако хората се държаха, щяхме да имаме 15 заразени, а не 156, смята той и посочи, че следващата седмица ще може да се каже кои основни мутации в нас са доминиращи. /news.bg/