Проф. Георги Близнашки предлага президентът да се избира от Народното събрание

Източник: БГНЕС, архив

Според него трябва да се мисли за Велико народно събрание

"Говори се за нова Конституция, но истината е, че в България имаме една Конституция, но впоследствие имаме множество импровизации върху канавата на тази здрава основа. Няма да се промени същността на Конституцията, няма да се промени нейната конституционна идентичност, а ще се запази."

Така проф. Георги Близнашки коментира в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той е отговорен човек и през годните си е давал сметка, че можем да стигнем до подобна ситуация - с изменение на Конституцията, като представи редица конституции на другите държави.

Това, което направи премиерът е много силен политически ход, защото принуди всички от протестите да се определят кой за какво се бори, посочи проф. Близнашки и допълни, че ние имаме най-добрата Конституция в Централна и Източна Европа.

Проф. Георги Близнашки би предложил една идея за промени в Конституцията - да се обсъди въпросът за промяна на начина за избиране на президента на републиката.

Трябва да се премине към избиране от Народното събрание и да бъде избиран човек с житейски опит, който няма да се противопоставя на Конституцията, настоя той.

Според него абсурдно е един президент да подстрекава протестиращите да атакуват институциите.

"Колкото пъти си отвори устата, толкова пъти се нарушава Конституцията. Да разделяш нацията, да ги призоваваш да атакуват институциите е абсурдно и не се е случвало досега", изтъкна проф. Близнашки.

Създаде се нова политическа ситуация, но едно е да се иска оставката на правителството, а друго на главния прокурор, подчерта бившият служебен премиер.

"Няма друго решение, освен да се мисли за Велико Народно събрание. Винаги, когато се стигне дотам да се търси отговорност, се подема въпросът за нова Конституция и ВНС. Хайде най-сетне да създадем институции, които да потърсят отговорност на тези негодници, разграбили националното богатство", призова проф. Близнашки.

Той очаква, че още в началото на политическия сезон ще бъде готов проектът с необходимите 120 подписа и след това ще се търси мнозинство. През това време и другите партии трябва да представят своите проекти, коментира проф. Близнашки и допълни, че тайното ще стане явно.

Бившият служебен премиер предполага, че много бързо ще се развият събитията, защото след като се внесе проектът, трябва да минат два месеца и след това другите да подготвят своите проекти. В рамките на 3 месеца трябва да се насочат избори за Велико Народно събрание, посочи проф. Близнашки.

Той бе категоричен, че действащото правителство ще осигури ВНС. Възможно е да се стигне до служебно правителство, ако НС не е в състояние да излъчи ново правителство, но това е малко вероятно, коментира проф. Близнашки.

ВНС няма мандатност, но лично моето мнение е, че ще трябва да се действа бързо и енергично. ВНС трябва да има един хоризонт от 3-4 месеца да си свърши работата и да се разпусне, обясни проф. Близнашки, според когото всичко зависи от политическите сили, но ключът е в ръцете на БСП.

"БСП предаде Конституцията с резолюцията за главния прокурор. Оттук нататък ще трябва да променят позицията си, тяхното поведение е необяснимо, но не е изключено да се присъединят към това предложение. Много е опасно, ако продължават институциите да функционират в една ситуация, в която се подрива тяхната легитимност", предупреди проф. Близнашки.

За свикване на Велико Народно събрание e необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3-ти от настоящите депутати - т.е. 160 народни избраници.

Борисов предлага основно:

- намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400, да са 280.

- от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система - б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

- гражданите да могат да сезират Конституционния съд.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK