Графа за талантите, музиката, публиката и "Надеждата" - откровено пред ИНФОМРЕЖА

Графа, източник: glasat.btv.bg

Дни преди концерта, който ще накара Благоевград да изживее една незабравима любов към музиката, Графа говори пред ИНФОМРЕЖА.

Влади Ампов пристига в „столицата“ на Югозапада на 15-и април, а дотогава неговите фенове в очакване тръпнат да чуят гласа му на сцената на Зала „Яворов“.

За талантите в България, музиката и „Надеждата“... Графа в откровен разговор:

Защо избрахте за първа спирка от турнето Благоевград?

Ние бяхме в Благоевград преди две години, през 2017. Така подредихме програмата и дали по случайност, или не първият концерт е в Благоевград. Хубавото е, че турнето има за цел да обиколи по-малките населени места и големите градове, в които не сме били като Свиленград.

Какво очакваш от благоевградската публика, която показва един силен интерес и вълнения за предстоящия концерт?

Очаквам да се забавляваме. И както аз винаги казвам, да станем едно цяло с хората, когато това се получи – значи концертът е успешен.

Прехвърлям се към светлините на една друга сцена – тази на „Гласът на България“. Вече няколко сезона, през които предаването се затвърди на екран, виждаме един постоянен поток от даровити хора. Създава се впечатление, че половин България пее. Колко е труден изборът и как се прави той между единия и другия участник?

Доста е трудно за журиране, защото ние чуваме само гласовете и не виждаме тяхната визия и поведението им на сцена. Публиката обаче вижда изпълнителите и същевременно нашите реакции. Затова форматът е толкова уникален – ние като жури попадаме в изолирана ситуация – да слушаме без да гледаме. Ние трябва да слушаме гласа основно, което е трудно, защото има доста талантливи хора, а местата не са много в един отбор. Случва се на някои участници да не се обърнем, защото търсим друг тип гласове, всеки има някаква стратегия за хората, които иска в своя отбор. Но пък това, че не се обръщаме, не бива да е причина да се откаже участникът. Напротив. В този сезон видяхме хора, които не са преминали в предния, но сега имат три или четири обърнати стола. Има хора, които чуваш, че пеят добре, но се притесняват или днес не се чувстват ок, или са избрали по-неподходяща за техния глас песен. Има и хора, на които се обръщаме на първата секунда, и това е един много емоционален избор.

Каква е всъщност реализацията на тези млади таланти?

Всеки един от тях продължава по своя път. Миналата година ние продуцирахме двама изпълнители – Рафаел и Цвета Караславова. Сега предстои да излезе нов сингъл на Цвета, Рафаел също подготвя нова песен. Другите участници имат реализация. Интересно е, че изпълнители от ъндърграунд средите също участват във формата и след това продължават да правят своите си проекти, т.е. не преминават към по-мек стил на звучене, а използват „Гласът“ за добиване на повече популярност.

Мога да дам пример с една готина банда, която създаде парчето „Changing love”, което се върти в английските радиостанции и е доста популярно.

Харесва ми именно това, че във формата идват хора, които искат да станат по-добри и същевременно промотират себе си и проекта си, което е страхотно.

Как нашата музика се котира извън страната ни?

Правят се такива опити. Един от най-силните е парчето на Кристиян Костов за „Евровизия“. Има и отделни проекти, за които също ще дойде подходящият момент, защото те наистина са добри.

И говорейки за изпълнители, то ще запитам: Промени ли се вкуса на публиката, или казано иначе, отмина ли времето на чалгата?

Не бих казал това. Аз в чалга не включвам само поп-фолк, а вече има този хибриден стил между R&B, рап и регетон, което не може да се определи като чалга звучене. Това, което обаче ме радва, е, че хората имат много повече избор какво да слушат.

Българската поп музика се слуша също така много повече от преди, което мога да потвърдя. Другото, което ме радва, е, че хората започнаха да ходят много повече по концерти на български изпълнители.

Освен моето турне, концертите на Любо Киров и на Орлин Павлов, на 6-и април Михаела Филева има концерт в зала 1 на НДК, за който почти всички билети са продадени. И това ще е концерт на един млад изпълнител. Да не забравяме и за предстоящия концерт на „СкандаУ“ в „Арена Армеец“. Всичко това говори, че се възражда концертното присъствие на публиката. Хората имат доверие на българските изпълнители, че ще видят нещо хубаво, че ще има хубава музика, осветление и т.н. Мисля, че хората се върнаха в концертните зали.

Широка популярност доби последната песен „Надежда“…

Това е една много лична, красива и емоционална песен. Оказа се и много харесвана от хората. Радва се на популярността. Това е пилотната песен на моя нов албум, който ще се появи в началото на юни.

На 15-и април публиката в Благоевград ще се наслади на тази и много други песни на Графа… изпълнени с много любов…

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK