Проф. Георги Апостолов: Нашата задача е да отваряме очите на нашите студенти

Снимка: Infomreja.bg

За развитието на Югозападния университет и все по-широките хоризонти, който вузът осъществява, говори заместник-ректорът Георги Апостолов.

Лятото, когато студентите са във ваканция, работата, и то на международно равнище, на университета не спря. Бяхме свидетели на една българо-италианска дружба, която се разрасна в колективна работа с един от най-известните изкуствоведи и критици в Италия – проф. Матеа Мичело. Също така имахте срещи с еврейски студенти, изявили желание да учат в ЮЗУ. Какво се случва с университета? Той се развива все по-устремно.

О, университета има много стабилно изградени връзки вече и с Китай! От две години работим върху това. Имаме подписани договори с китайски университети – около 10 университета. С тях подготвяме обмен на студенти, обемен на преподаватели и евентуално създаване на двойна образователна програма. Тази програма съдържа двугодишно обучение в Китай и още две години в България както на български, така и на китайски студенти. Това е специфична образователна форма, при която се придобиват две дипломи – една китайска и една българска. Така че през последните две години ние много силно разработваме сътрудничество с различни университети и културни институции. И това е една от многото ни инициативи – да създадем класна стая „Конфуций“, която е стъпка към създаване на едноименния институт.

Има ли желание от страна на студентите да посещават стаята и като цяло подобни курсове?

Първоначално, подобно на всички българи, изпитват или скептицизъм, или една представа за това, че Китай е една голяма страна, предлагаща много евтини стоки на по-ниско качество. Все повече и повече обаче се убеждават и преподаватели, и студенти, особено студенти, че Китай е една много модерна и развиваща се страна, която в момента се намира на второ място в света по брутен вътрешен продукт, технологии.

Самите ние, когато бяхме в Китай, аз, мой колеги, останахме изключително впечатлени от високото ниво, в което живеят и работят подобни на нас училища и висши училища. Преподаватели и студенти работят в изключително добри условия, в добре оборудвани университети, осигурени с всичко необходимо. Когато ние променяме представата си за Китай като една действително много бързо развиваща се технологично страна, тя става много привлекателна за нас.

В стаята „Конфуций“ не се изучава просто език и култура, там човек сравнява и изучава своя свят и чуждия такъв. Това ли е целта?

Нашата задача е и да отваряме очите на нашите студенти, да им покажем един по-широк мироглед, да преодоляваме предразсъдъците. Това е също един тези елементи. В началото китайският език не беше особено предпочитан. Сега обаче, когато ние се развиваме, основаваме контакти и онагледяваме нашето сътрудничество, включително и със стаята „Конфуций“ или пък с пътуванията до Китай, или пък с гостуващата китайска делегация в ЮЗУ. Така започваме да променяме вижданията си за тях, те започват да стават много интересен партньор, така че стаята има и тази функция.

Какво е Китай за Вас?

Китай е една от най-старите и една от най-уникалните култури, нашата също. Това, което ми прави огромно впечатление от посещението ми миналата година в Китай, е, когато бях в един университет, намиращ се в град, близо до Япония, на име Чанк Чунк – 8.5 млн. жители. Местният университет, в който бях, имаше на входа на кампуса огромна скулптурна група с фигури, огромни фигури от мрамор и камък, на различни интелектуалци и известни личности от световната история и култура. Бях удивен! На 10 000 км от България, в центъра на скулптурата бяха Платон и Аристотел. Философите от съседната до нас Гърция. Аз като философ бях изключително впечатлен, защото ние знаем за Конфуций като съпоставим с Платон и Аристотел, но чак сега започваме да представяме китайската култура. Ние сега започваме да се запознаваме с конфуцианството, върху което лежи голяма част от културата ни. Оказва се, че китайците са знаели за нас, преди ние да знаем за тях! И са ни уважавали!

 

КОМЕНТАРИ

Коменски19:11 - 08.11.2017
В този "университет" все пак няма астрономия за дами.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK