Проф. д.изк Йордан Гошев празнува 60-годишния си юбилей с авторски концерт

Снимки: ЮЗУ

В програмата на концерта бяха включени едни от най-добрите произведения на проф. Гошев

Камерен авторски концерт на проф. д.изк. Йордан Гошев и приятели бе представен в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Концертът е по повод 60-годишния юбилей на проф. д.изк. Йордан Гошев. 

В програмата на концерта бяха включени едни от най-добрите производния на проф. Гошев от различни творчески периоди – „10 скици пиано“ (2017), „Прелюд и фуга“ за орган (2018), „Метаморфози“ за отбой и пиано (1998), „Пет скици“ за тромбон и пиано (1983), Сюита №1 (1997) - „Полет на кълвача“, „Песента на враните“, „Маймунарник“, „Танцът на мечките“, „Три етюда за пиано“ (2002 г.) – Allegreto, Prestissimo, All. Vivance. Те бяха изпълнени от Анелия Господинова – пиано, д-р Стефан Далчев – пиано, проф. Ростислав Йовчев – пиано, проф. Атанас Карафезлиев – тромбон и Константин Кожухаров – обой. 

Артистичният директор на Националния студентски фестивал проф. д-р Емил Куков отбеляза, че концертът е едно от най-значимите събития в програмата на фестивала. Той припомни, че само преди няколко месеца проф. Гошев получи две големи отличия – „Златен век“ от Министерството на културата и „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци. 

За творчеството на проф. Гошев говори и проф. Йовчев. „Автор като Йордан Гошев тепърва ще получава все по-голяма и висока оценка от българската музикална критика. Той тепърва ще ни изненадва със своите творчески предизвикателства“, каза проф. Йовчев. 

В края на концерта проф. Гошев получи цветя от името на ректора проф. Борислав Юруков и от Факултета по изкуствата. С поздрав към проф. Гошев се обърна и деканът на факултета проф. д.н. Васил Марков. 

„В годините Вие постигнахте завидни върхове в музикалното изкуство както на националните, така и на множество международни сцени в Европа. Забележителни са и Вашите заслуги, като декан на Факултета по изкуствата към Югозападния университет „Неофит Рилски“, за израстването  и постиженията на колегиума ни, достигнал нови художествено-творчески върхове“, каза проф. Марков. Той благодари на проф. Гошев за дългогодишното му и значимо творческо присъствие в българското и европейското музикално изкуство, в българската култура и образование. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK