След COVID: ВУЗ-овете и училищата в Пиринско работят по Еразъм

Снимка: Infomreja.bg

Европейската програма „ЕРАЗЪМ+“ е най-голямата европейска програма за образование

10 училища от областта, както и двата университета в Благоевград – Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България, са с одобрени проекти по Ключова дейност 1 – „Мобилност“, сектор „Училищно образование“, „Професионално образование и обучение“ и „Висше образование“ по Програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, съобщават от Областен информационен център – Благоевград. 

Поканата за проектни предложения беше публикувана през месец февруари т.г., а резултатите от подбора на проектните предложения бяха обявени на 12 юни. Общата стойност на европейските средства, които се предоставят от Програма „ЕРАЗЪМ+“ по всички 12 проекта в област Благоевград е 1 106 377 евро, като най-много средства ще получат студентите и преподавателите в Югозападен университет – 459 000 евро.

В Благоевград, освен двата университета, проекти ще изпълняват Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“, 8-мо СУ „Арсений Костенцев“, както и ДГ 1 „Ведрица“. Двете училища ще работят в областта на иновациите, а детската градина за по-качествено и съвременно педагогическо взаимодействие.

Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ ще работи за развитие на предприемаческите умения като професионално предимство на своите ученици. За повишаване на професионалната квалификация и реализация са и проектите на останалите професионални гимназии с одобрени проекти – Професионална гимназия по икономика и туризъм – гр. Петрич и Професионална гимназия по МСС – гр. Гоце Делчев. В Банско, пък, в ПГ по електроника и енергетика ще развиват потенциала си в изграждане на умения за програмиране на уеб сайтове с приложение в електронната търговия. 

Проекти ще изпълняват също Спортното училище в Сандански и 2 основни училища – I ОУ „Свети Климент Охридски“ в гр. Сандански и I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев. 

Европейската програма „ЕРАЗЪМ+“ е най-голямата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт и всички нейни проекти в България се управляват от Центъра за развитие на човешките ресурси. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK