Проф. Чавдар Славов дари над 300 тома книги на Читалище „Асклепион 1998“

Снимки: Читалище "Асклепион 1998"

Домакините му връчиха специален благодарствен адрес

Независимо от нашествието на дигиталната култура, в никакъв случай не трябва да допуснем да се изгуби това книжовно богатство, което е събирано десетилетия наред във всяко българско семейство и беше една от големите гордости на българския дом.

Затова НЧ „Асклепион 1998“ и фондация „Модус Вивенди БГ“, подеха кампания за събиране на книги, списания, различни стари издания, които да бъдат дарявани на училищни, читалищни и други обществени библиотеки, социални клубове и културни институти.

Първите дарители вече се включиха в кампанията, като донесоха стотици книги. Най-голямото засега дарение в края на седмицата направи уважавания от своите съграждани проф. д-р Чавдар Славов, Почетен гражданин на Кюстендил, който лично донесе в офиса на фондацията над 300 тома книги от личната си библиотека.

Той е добре известен с колекционерската си страст и огромната си колекция от произведения на изкуството, предимно на български художници, в която специално място заемат и творбите на кюстендилски автори.

От читалището съвместно с него ще обсъдят възможностите за представянето на някои творци в столични галерии, тъй като до момента това изцяло е лична инициатива на авторите.

Проф. Славов видя с интерес картините, приготвени от художника Здравко Анев за предстоящата зонална изложба „Струма“, и сподели, че е открил в Америка автор със същия рисунък и творчески натюрел като неговия.

Преди време той направи каталог с графики на български автори от своята колекция, които подарява на колегите си навсякъде по света по време на участия в международни конгреси и симпозиуми.

След приемането на щедрото дарение домакините връчиха на проф. Славов специален благодарствен адрес не само за дарените книги, но и за цялостния му интерес към духовния живот в родния му град.

Досега освен с книги, десетки граждани се включиха в дарителската кампания, като предоставиха за нея и големи количества фотографии от семейните албуми, ноти, театрални и филмови афиши и програми, и дори картини, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ “Асклепион 1998“ и на фондация „Модус Вивенди БГ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK