Проф. Балтов: Пациентите търсят късно помощ, когато нещата станат нетърпими

Източник: БГНЕС

Според шефа на „Пирогов” това е основната причина за смъртността от COVID-19

„Виждате какво се случва в цяла Европа с COVID-19, България е остров, който остава с малко инфектирани. Около нас обаче всичко ври и кипи”. Това коментира в предаването „Неделята на NOVA” директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Страшно е, когато се изпусне контролът. Затова е важно да има добра информираност и да се дава брифинг веднъж седмично”, продължи той. 

Проф. Балтов обаче не поясни дали щабът още се ръководи от ген. Мутафчийски, или вече е поет от министър Костадин Ангелов. Не каза и дали самият той е част от Националния оперативен щаб. 

„Мисля, че самият министър оттук нататък ще поеме този ангажимент да ръководи тези процеси и той да преценява кой да помага и кой какво да върши”, заяви проф. Балтов. 

Високата смъртност обясни с няколко фактора. „Безспорно сме застаряваща нация, но и имаме изключително високо ниво на сърдечносъдови заболявания. Тази инфекция засяга и микросъдовете и микроциркулацията”, обясни проф. Балтов. 

По думите му другата причина е, че пациентите търсят късно помощ.  

„Буквално чакат нещата да станат нетърпими”, заяви проф. Балтов. 

Прогнозата му е, че през октомври ще има леко повишаване на заболелите, но няма да е страшно и да предизвика сериозно увеличение на хоспитализираните. Прогнозата му за ноември обаче е по-негативна – 30 000 случая, като 8 000 от тях активни. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK