Проф. Аргирова: С опасност за живота е кюстендилката, прекарала над 20 часа при минус 20 градуса в Рила

Снимка: Infomreja.bg

Все още няма яснота дали ще се стигне до ампутация на краката, има увредени и вътрешни органи

Много тежко е измръзването на 42-годишната кюстендилка Кремена Манова, която прекара повече от 20 часа на минус 20 градуса в Рила планина. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА, проф. д-р Мая Аргирова, която е началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в Пирогов. „Измръзването е на ниво колене, очаква се усвояване на мъртвите тъкани, което няма да стане бързо във времето, защото това са крайници.

В момента не можем да определим ще има ли ампутация, в каква зона и на какво ниво. Измръзването, тъй като не е малко, има отражение и върху вътрешните органи на жената. Проблемите са най-вече при бял дроб и стомашно-чревен тракт. Очакваме и ще следим за кървене от стомаха, тоест за поява на остри язви и също така за усложнения на белия дроб - пневмония. Към този момент Кремена е в реанимация и се лекува. Тя е контактна, но неадекватна, защото жената има психични проблеми“, обясни още проф. Аргирова.

По нейни думи лечението на Кремена ще бъде продължително, като има опасност и за живота й. „Следим всичко, затова е в реанимационно отделение, ако настъпи някакво усложнение да реагираме. Аз лично съм говорила с жената, тя на мен ми казва, че изпълнява мисия, която й е насрочена и ще продължи да я изпълнява след като излезе от тук“, допълни още началникът на Клиниката по изгаряния.

Професор Аргирова коментира още, че подобно тежко измръзване е имали преди доста години, свързано с пострадали туристи на Еверест. Често в клиниката са постъпвали и бездомници, но при тях измръзването е било в областта на ходилата.

„Към този момент при нас няма други пациенти с измръзвания. Не сме обслужвали и бездомници, тъй като нямаше толкова ниски температури. Категорично обаче мога да кажа, че такъв тежък случай като при Кремена, не сме имали от поне 5 години“, каза още проф. Мая Аргирова.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, Кремена Манова оцеляла повече от 20 часа на минус 20 градуса в района на Седемте рилски езера. Успяват да я спасят планинските спасители от Дупница, които откриват забравен багаж на жената пред една от хижите.

В един от джобовете намират договор с мобилен оператор, свързват се с нея и успяват да я открият и спасят. Близо денонощие Кремена е прекарала в основата на връх Харамията, свила се зад една скала. „Повече от 20 часа тази жена е прекарала на 2300 метра надморска височина при минус 20 градуса. Това, че не е заспала я е спасило от сигурна смърт“, коментира тогава планинският спасител Божидар Джокин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK