Проекти за 15,6 млн.лв. са одобрени по мярката за иновации от ПРСР

Снимка: Infomreja.bg

До момента са сключени 10 договора на стойност 6.3 млн. лева

Проектни предложения на стойност 15,6 млн. лева са одобрени по мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Финансирани ще бъдат общо 26 проекта. До момента по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ са сключени 10 договора на стойност над 6,3 млн. лева. Подписването на договори с останалите одобрени кандидати продължава.

Проектите на одобрените оперативни групи, по които са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, са разработени в различни сектори на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Те са насочени към устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми, развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол. Договорирани са и проекти за дигитализиране на биологично пчеларство, както и за разработване и внедряване в практиката на нови методи за повишаване на репродуктивните способности на пчелните семейства. Ще бъдат финансирани и проектни предложения за въвеждане на високо иновативни технологии при хранене на бройлери и кокошки, изпитване на нови технологии при производството на пъдпъдъчи яйца, създаване на високопродуктивни племенни стада за производство на хибридни патета-мюлари и други.

Договорираните проекти са за подкрепа на сътрудничество между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти. Това са Институтът по аграрна икономика – София, Аграрен Университет – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, Земеделският институт – Стара Загора, Институтът по декоративни и лечебни растения – София, Институтът по животновъдни науки – Костинброд, Лесотехническият университет и Институтът по криобилогия и хранителни технологии – София. Целта е да се създаде благоприятна среда за иновативни решения в практиката. Подкрепят се проекти, насочени към разработване и тестване на нови продукти, процеси, методи и технологии или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

Припомняме, че поради проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс, беше отворен втори прием по подмярката. Той продължава да тече, като крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 януари 2021 година. Бюджет по него е над 20,6 млн. лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK