Туристите се изтеглят от Банско до 20 ч. днес, паника няма (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Улиците в града остават тъжно пусти

Обстановката в Банско е динамична. Паника обаче не се усеща у местните.

На дневен ред стоят изтеглящите се туристи, както и персоналът – „чуждоземците“ в града, които работят сезонно.

Още от сутринта туристи с куфари се отправиха към автогарата и барикадата, искащи да преминат, за да не закъснеят за новорезервираните си полети, а други – да не пресрочат срока за валидност на визите им – основно руските граждани.

На барикадата се оформят колони от автомобили, които искат да излязат от града – някои от тях са доставчици, други са работещи в града от съседните населени места, трети са транзитно преминаващи. Прави се строга дезинфекция на превозните средва. Цял ден хората отиват на "границата" с въпроси дали може да напуснат града. Днес Община Белица наложи карантина за жителите, работещи в Банско. 

Доставки на лекарства и неотложни стоки се подават през оградата от куририте на хората. Жена взе лекарства за майка си, които са животоспасяващи.

На паркинга на бивш супермаркет в началото на града откъм Разлог, туроператорски фирми посрещат с автобуси и микробуси клиентите си, за да ги транспортират до София. Организираното изтегляне на турсити може да трае до 20 ч. тази вечер според издадената заповед.

Персоналът в Банско е под напрежение, хората масово наемат лично квартири, или такива им се осигуряват от работодателите. Днес в града стана ясно, че собственик на хотел е изгонил персонала си на улицата, а хората от своя страна започнали да търсят подслон. Свързали са се с адвокат.

Улиците в града остават тъжно пусти. Движение се забелязва само на хора с маски, които отиват за магазина за хляб, който е кът в момента. По-рано днес сутринта доставката на хляб бе изчерпана и втората такава свърши много бързо.

Все по-крещящи са настроенията срещу туристите, доскоро търсени, а сега нежелани от местните. Споделят се мнения, че кабинковият лифт отдавана би трябвало да бъде затворен, въпреки че ски зоната е най-големият работодател за околността.

Ако търсите паника в Банско, няма да я намерите – напротив, довечера се организира наддрънкване със звънци по терасите в подкрепа на всички, които работят, както и на тези, които са изолирани.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK