Продължава гасенето на пожара в Рила, включиха се и румънски доброволци

Снимка: Infomreja.bg, архив

 

Хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители на Дирекция „Национален парк Рила”, Дирекция на Природен парк Рилски манастир, ЮЗДП, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват „Риломанастирска гора” под Додов връх.

В гасенето се включиха и 20 румънски доброволци.

Засегната от пожара е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб с локалитет в отдели „19“ и „20“, между местността „Калугерски дол“ и до изворите на  река Друшлявища.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон от 45 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара.

На 23 юли около 23 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на Дирекцията на „Национален парк Рила“. Директорът на парка е привел незабавно в изпълнение оперативния план за противопожарна дейност на Д „НП Рила“, уведомени са  ГДПБЗН - София и Министерството на околната среда и водите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK