4 517 612 електронни винетки са продадени до 8 юли

Снимка: Infomreja.bg

До 8 юли 2019 г. са продадени 4 517 612 електронни винетки, а само за периода от 20 април дотогава – 1 630 029 електронни винетки.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление за напредъка по въвеждане на електронната система за таксуване и подчерта, че тя функционира устойчиво.

Министърът обяви още, че приходите от електронни винетки са 257 826 706 лв., като от 20 април до 8 юли те са над 75 млн. лв. Тя отчете, през този период се запазва тенденцията 80% от постъпленията да са от таксуване на превозни средства до 3,3 т., 5% - от превозни средства от 3,5 т. до 12 т., и 15% от превозни средства над 12 т. Очаква се приходите от електронни винетки до края на годината да бъдат не по-малко от 400 млн. лв., информира Аврамова.

От старта на електронната винетка чрез Агенция „Социално подпомагане“ е предоставено право на ползване на републиканската пътна мрежа на 214 771 автомобила на правоимащи лица.

Регионалният министър отчете, че жалбите за двойно плащане и неиздадена електронна винетка са намалели, като след 20 март 2019 г. те са едва 29.

С увеличаването на състава на отдел „Контрол и правоприлагане“ от 441 на 567 служители се създадоха условия за посрещане на интензивния летен трафик с разширен 12-часов прозорец на работа на мобилни екипи, информира Аврамова.

Назначените служители са обучени от изпълнителя на системата за работа с монтираните в автомобилите съоръжения, а „Пътна полиция“ е провела 2 обучения за безопасност при спиране на водачи на пътя, съобщи министърът.

От 20 април са извършени 436 226 проверки, като те са със 157 % повече спрямо направените от старта на системата до тогава. 5,9 % от всички проверени са с установени нарушения. 17% от всички нарушения са на пътни превозни средства, управлявани от чужденци, а 90 % от нарушителите са се възползвали от правото си да платят компенсаторни такси.

От въведената нова контролна схема приходите от доброволно платени компенсаторни такси за установени нарушения са в размер на около 20 хил. лв. дневно. Общо към момента те са 2 043 334 лв.

Директорът на Национално тол управление Олег Асенов съобщи, че във връзка с изпълнение на контролни дейности са оборудвани 60 специализирани работни места за служители на Агенция „Митници“, разположени на изходите на гранични-контролно пропускателни пунктове на страната.

В отговор на въпрос регионалният министър информира, че са издадени разрешения за строеж за общо 218 контролни единици, като първото е от 4 февруари т.г., а последното – от 10 юли. Към днешна дата са монтирани 77 нови стационарни камери, изградени и монтирани са фундаменти за 18 рамки и изцяло оборудвани са други 5. Към 16 август системата ще бъде готова технически и ще има достатъчно рамки за контрол по РПМ, заяви тя.

Заместник-министър Николай Нанков информира депутатите за проведеното заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата и допълни, че разговорите с превозвачите по отношение обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, и тарифите продължават.

Министър Аврамова отбеляза, че въвеждането на системата е реформа в пътния сектор и като краен резултат се очаква повишение на приходите за изграждане на пътища, като според предложения по-мек вариант на тарифа се предвижда постъпленията от тол такси да са около 550 – 650 млн. лв. годишно.

...

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK