Продадени са над 2,75 млн. електронни винетки за общо 183 млн. лв.

Снимка: МРРБ

Над 2,75 млн. електронни винетки на обща стойност около 183 млн. лв. са продадени до 20 април 2019 г. 82% от приходите са от таксуване на леки автомобили до 3,5 т, 3% са от автомобили с тегло 3,5 – 12 тона, а 15% са купени от тежкотоварни превозни средства.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление във връзка с решение на Народното събрание за представяне на информация за напредъка по въвеждане на електронната система за таксуване.

От началото на месец март изцяло по електронен път могат да се подават документи за прехвърляне на електронна винетка при смяна на регистрационния номер на автомобила. В рамките на една седмица постъпват средно по 910 заявки за пререгистрация, за които се извършват проверки за допустимост в електронните регистри, информира още регионалният министър.

В резултат на установения електронен обмен с Агенция „Социално подпомагане“ са предоставени права за ползване на републиканската пътна мрежа на близо 200 хил. автомобила на правоимащи лица.

441 са назначените вече служители в отдел „Контрол и правоприлагане“ на Национално тол управление. Екипите им са извършили 277 608 проверки, при които към 20 април са установени 8325 нарушения. Платени са 7202 компенсаторни такси, за останалите 1123 са издадени актове за установяване на административни нарушения.

Постъпилите в резултат от контролната дейност средства са в размер на 565 195 лв. 381 хил. лв. са платени с карта на терминалите в автомобилите.

За целите на правоприлагането са оборудвани 60 специализирани работни места за служители на Агенция „Митници“ на изходите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Разработен е интерфейс за достъп на проверка за валидността на електронните винетки чрез контролните устройства на пътните патрули на КАТ. Предвижда се тази функция да бъде въведена в реална експлоатация от 1 юни 2019 г.

Успешно преминаха стрес тестовете за електронно таксуване на база изминато разстояние, при които е симулирано натоварване аналогично на трафик от 60 000 пътни превозни средства по републиканската пътна мрежа.

От 15 май започва активен режим на тестове и въвеждане в експлоатация на тол-системата, като акцент ще бъде обслужването на клиенти, коментира проф. Олег Асенов – и.д. началник на Национално тол управление.

От 8 юни ще започнат и обучения на работещите в пунктовете за обслужване. Активно се движи процесът на изграждане на стационарни контролни точки. Изградени са 23 нови рамки, 26 са в процес на изграждане, а 51 са в процес на изготвяне на документация за издаване на разрешение за строеж.

Полагаме усилия срокът 16 август за въвеждане на тол системата да бъде спазен. В обхвата й ще бъдат включени 10 800 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа, като някои участъци ще бъдат с нулева ставка, каза още министър Петя Аврамова.

Диалогът с превозвачите относно размера на тарифите продължава, за да се обединим около такива, която да бъдат приемливи както за превозвачите, така и за нас, и за АПИ, като средства, с които да се рехабилитират пътища и строят нови в България, коментира тя.

За превозните средства между 3,5 и 12 т, които се използват най-масово в страната, е предложена най-евтината тарифа в Европа с цел да се защити малкият бизнес. Тарифите за тежкотоварните автомобили над 12 т са средни за Европа.

Предвижда се приходите от такси за автобусния превоз да бъдат същите като от плащаните досега винетки, като бъде направено преразпределение в сектора чрез прилагането на принципа „който пътува повече, плаща повече“.

В средата на май ще бъдат представени предложенията за промени в две наредби на МРРБ с цел облекчаване на режима на инвестиционно проектиране и строителство. От работните групи вече са изготвени варианти на изменения в Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи и Наредба за сервитутите.

Предвижда се необходимите данни за проектиране да бъдат изисквани от общините по служебен ред от електроснабдителните, водоснабдителните, газоразпределителните и топлофикационните дружества, обяви регионалният министър на изслушване по повод промени в Закона за устройство на територията, който предвижда намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK