Европейският парламент отхвърли реформата за авторското право в ЕС

Снимка: ЕП

Евродепутатите отхвърлиха решението за започване на преговори по актуализирането на правилата за авторско право в дигиталната ера.

ЕП гласува 318 гласа „за“ срещу 278 „против“ и 31 „въздържал се“ за отхвърляне на мандата за преговори, предложен от Комисията по правни въпроси (JURI) на 20 юни. В резултат на това позицията на Парламента ще бъде внесена за разискване, изменение и гласуване по време на следващата пленарна сесия през септември.

След гласуването докладчикът Аксел Вос (ЕНП, Германия) коментира:

„Изразявам съжаление, че мнозинството от евродепутатите не подкрепиха позицията, която защитавахме заедно с Комисията по правни въпроси. Но това е част от демократичния процес. През септември ще върнем въпроса за по-нататъшно разглеждане и ще се опитаме да отговорим на страховете на хората по такъв начин, че правилата за авторско право да бъдат актуализирани за модерната дигитална среда.“

Правилникът за дейността на Европейския парламент посочва, че ако поне 10% от евродепутатите (76) възразяват на започването на преговори със Съвета по текст, гласуван на ниво комисия, то ще се състои вот в пленарна зала. Нужният брой евродепутати бяха подали техните възражения по въпроса в рамките на определения срок – вторник в полунощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK