Нови правила на ЕС гарантират по-добра защита за 120 милиона летовници

Снимка: Infomreja.bg, архив

Считано от неделя, 1 юли, пътниците, които резервират пакетни туристически ваканции, ще се възползват от по-големи права като потребители.

Ще бъдат обхванати не само традиционните пакетни туристически ваканции, новите правила ще защитят и потребителите, които резервират други форми на комбинирано пътуване, включително персонализираните пакети, при които пътуващият избира различни елементи от един-единствен пункт за продажби онлайн или офлайн.

Новите правила също така ще въведат закрила за „свързаните пътнически услуги“, когато пътуващият закупува туристически услуги в една точка на продажба, но посредством отделни резервации или, след като е резервирал една пътническа услуга чрез един уебсайт, е приканен да резервира друга услуга на друг уебсайт.

Новите правила ще бъдат от полза за потребителите в още по-голяма степен с: по-ясна информация за пътниците, връщане на пари и репатриране в случай на несъстоятелност, по-ясни правила относно отговорността, по-големи права за отменяне, настаняване в случай, че връщането не може да бъде осъществено, както и съдействие на пътуващите чрез предоставяне на информация относно услугите в областта на здравеопазването и консулските услуги на изпаднали в затруднение пътници.

Новите правила също така ще са от полза и за предприятията, с тях се въвеждат по-ясни правила и улесняване на трансграничните дейности, намалява се регулаторната тежест, а модернизираните информационни изисквания вече не се основават изключително върху туристическите брошури.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd
loading...