Обединени патриоти внесоха Закона за българския език

Снимка: Infomreja.bg

Изцяло нов Закон за българския език внасят от ПГ на Обединени патриоти за обсъждане в Народното събрание.

Това съобщи днес – 14 юни 2018 г., на пресконференция в парламента председателят на парламентарната група Волен Сидеров.  Той подчерта, че този закон е създаден с оглед на чл. 3 и чл. 36 от Конституцията на Република България.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ и заместник-председател на ВМРО, от своя страна посочи, че на първо място в този закон място намира идеята на българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки за създаване на Културен институт „Св. св. Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница. Този институт ще има задачата и да разпространява българската култура зад граница. Това ще е, така да се каже, българският Гьоте институт.

Веселинов акцентира, че Законът е пионер в регулацията на българския език в електронните медии. Регламентира се, че електронните съобщения трябва да бъдат на български език. Операторите, които ни тероризират с т.нар. „шльокавица“, ще трябва да преосмислят политиката си, каза той. Всяко електронно устройство, което се продава в България трябва да подлежи на кирилизация.

Регламентира се също така подкрепа за създаване на български електронни шрифтове, отговарящи на българското графично изобразяване на шрифтовете. В момента 99% от ползваните са руски.

Според изцяло новия Закон за българския език, навсякъде в българската администрация ще се говори и пише само на български език. За нарушение на служители, решили да използват в администрацията турски, цигански, английски или какъвто и да било чужд език, ще има санкции между 1000 и 5000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK