Правителството няма да връща имоти на Симеон

Снимка: offnews.bg

Правителството няма отношение към връщането на наследствени имоти на Симеон Сакскобургготски. Това сочи заключението на работна група, която беше свикана в Министерството на правосъдието.

Държавата и адвокатите на царската фамилия, които са участвали в работата на групата, са заключили, че изпълнителната власт не може да се намеси по тези казуси. Въпросът остава висящ, докато по текущите дела за т.нар. „царски имоти“ няма произнасяне от съда. В същото време има действащ мораториум, приет през декември 2009 година от 44 Народно събрание, който ще действа до момента на приемането на специално законодателство, уреждащо връщането на имотите.
 

Поредното повдигане на темата за наследствените имоти на царете Фердинанд и Борис III е станало с писмо от октомври на Сакскобургготски до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента по това време Димитър Главчев и обудсмана Мая Манолова.

Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че има заведени три жалби в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург от наследниците на Борис Трети, които към този момент „не са комуникирани“ и в правосъдното министерство няма информация по хода им. Цачева направи аналогия с решение на делото на ЕСПЧ по случая с т. нар. Синя къща в Пловдив, по който държавата е била осъдена от наследниците.

„Категоричното заключение е, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия по тази посока, тъй като висящите дела са в компетентността на съдебната власт. Няма правно и юридическо основание за намесата на изпълнителната власт към този момент“, коментира правосъдният министър.

Цачева обясни, че до момента не е гласуван специален закон за царските имоти, тъй като продължава да има висящи дела и съдът трябва да даде отговор за собствеността на имотите.

Едното дело в Страсбург е заведено в ЕСПЧ от Сакскобургготски през 2010 г., след като през декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и имоти, върнати на него и сестра му като наследници на бившите царе.

Без решение на първа инстанция са споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила. На три инстанции държавата спечели делата за „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“. На две инстанции МРРБ спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана.

Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро – оценката на земя, сгради и имоти. В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да бъдат върнати на държавата, припомня „Сега“, като посочва, че е вероятно на бившия премиер да бъде предложена сделка, при която той да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK