Проблемът "Илинден - Ексохи": Липса на логика с цената на много разходи

Снимка: Infomreja.bg

ОБЗОР на днешния протест, който се проведе на пункта

Тази сутрин търговски и превозвачески фирми от районите на Гоце Делчев, Доспат, Якоруда и други протестираха на КПП Илинден – Ексохи против продължаващото от 22-ри юли затваряне на граничния пункт от страна на гръцките власти.

Загубите, които търпят фирмите, са много големи. Засегнати са и транспортът, и промишлеността, и земеделието, и обслужващата сфера.  Пътят през единствено отвореното сега КПП между България и Гърция  - Кулата – Промахон, се удължава само в едната посока със 150 километра. Към това се прибавя и загубата на време заради огромните опашки, които се образуват там.

Протестиращите не виждат логика в затварянето на пункта при Илинден. Те припомнят и принципа на Европейския съюз за свободно придвижване на стоки и товари, който в момента е нарушен.

Организаторите на протеста заявяват, че търсят диалог с институциите в страната, като се надяват те да ги чуят. Желаят също да получат подкрепата на нашите евродепутати, които да съдействат за решаване на проблема.

Местните превозвачи са изпратили още писмо до Европейската комисия след препоръката на Комисията вътрешните граници да не се затварят.

„Ние искаме да чуем какви са основанията за това продължително затваряне на пункта“, допълни Веселинков.

Следващите стъпки на протестиращите ще бъдат по-драстични. Смятат да пренесат протеста на КПП Кулата – Промахон, където местните фирми също ще ги подкрепят. Ако се наложи, може да се стигне и до блокада на пътя.

„Ние се чувстваме като прокажени, подложени сме на дискриминация, която няма аналог. Гърците си влизат свободно в България, а ние задължително трябва да представяме PCR тестове. Ние не сме второ качество европейци!“ – така Иван Сабахлъков – един от участниците в днешния протест изрази недоволството на хората, принудени месеци наред да търпят загуби заради затварянето на този граничен пункт. Някои от тях имат платена стока в Гърция, която не могат да придвижат.

„Всяка седмица ми се налага да пътувам за стока. Сега трябва да минавам през Кулата, което ми отнема цял ден, а през Илинден отивам за 1 час. Преди няколко дни ми докараха стока до самата гръцка граница, но не ми беше разрешено да си я взема. Защо трябва да бъде затворено за товарни коли?! Шофьорът отива, товари или разтоварва и се връща. Почти няма контакти“, споделя мнението си неврокопчанинът Иван Григоров.

За създалия се голям проблем говори и Кръстьо Веселинков, един от организаторите на протеста. Той припомня препоръката на ЕС да не се затварят вътрешните граници на Съюза, дори да се осигури зелен коридор във връзка с пандемията.

Веселинков обръща внимание и на факта, че има заявена подкрепа от страна и на гръцки фирми.

Недоволство изразяват и представители на автобусния транспорт. Удължаването на пътя оскъпява превоза и отливът на пътници е налице.

Сред протестиращите има както собственици на фирми, така и работници в тях. Стойчо Пелтеков например е млад човек, който е шофьор в една от фирмите. Той споделя, че намаляването на курсовете се отразява чувствително на заплатата му.

Днешният двучасов протест премина мирно и спокойно. Той имаше за цел да алармира за проблема. Остава надеждата, че гласът на потърпевшите от затварянето на КПП Илинден – Ексохи ще бъде чут.

По-късно през деня след протеста стана ясно, че българските власти са поискали от Гърция да бъде отворен граничния контролно-пропускателен пункт “Илинден – Ексохи”, съобщиха за БГНЕС от Министерството на външните работи.

Днес по искане на външния министър Екатерина Захариева във ведомството в София е бил извикан временно управляващият Посолството на Гърция у нас, на когото са били представени исканията на българската страна.

В същото време, временно управляващият на Посолството на България в Атина е отишъл в гръцкото външно министерство и е запознал властите с българските искания. Той е получил уверение, че гръцките власти ще предадат настояването за отварянето на граничния пункт на гръцкия Национален щаб за борба с коронавируса.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK