3 спасителни акции само за ден на Седемте рилски езера

Снимка: Личен архив

Туристка счупи ръка, други две изкълчиха глезен

На 3 спасителни акции са се отзовали планинските спасители от ПСС – Дупница вчера. Всичките сигнали са били за пострадали туристи в района на Седемте рилски езера.

Първият инцидент е станал малко след 9 часа в неделя, когато 64-годишна жена от Плевен пада и чупи ръка в района старата хижа.

Към нея се отправят 2-ма от дежурните спасители, които оказват първа помощ на пострадалата.

„На място шинирахме жената и й помогнахме да се придвижи до лифта. Тъкмо седнахме да отпочинем и получихме втори сигнал за жена с изкълчен глезен“, коментираха пред ИНФОМРЕЖА планински спасители, които са били на дежурство през вчерашния ден.

Инцидентът с втората туристка е станал в района езерото „Бъбрека“. Там 52-годишна жена пада и получава тежко изкълчване на глезена.

Наложило се е в продължение на повече от час тя да бъде носена на ръце от планинските служители.

В помощ на тях се е отзовал и началникът на полицейския участък в Сапарева баня – старши инспектор Крум Иванов, който по това време е бил на разходка в района.

„Жената е получила травмата при подхлъзване и отново причината е лошата екипировка. Тя беше с неподходящи обувки, а много пъти сме казвали, че трябва да се внимава как тръгва човек на поход. Обувките винаги трябва да обхващат глезена, за да се избегнат подобни тежки травми“, обясни пред ИНФОМРЕЖА и завеждащият ПСС – Дупница, Божидар Джокин.

В край на вчерашния ден той и дежурните му колеги са участвали в още една акция, при която са оказали помощ на 45-годишна пострадала туристка от Благоевград.

Тя също е с нараняване в областта на глезана и е поета от медицински екип, който ще установи дали има счупване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK