Пробация за 29-годишна майка от Корница, "забравила" да плаща издръжка на сина си

Снимка: Infomreja.bg, архив

Районният съд в Гоце Делчев наказа с "Пробация" безотговорна майка от село Корница, която умишлено, в продължение на 9 месеца, не е плащала присъдената й от магистратите издръжка в размер на 85 лева на изоставеното от негя 10-годишно момченце, което отглежда бащата. 

29-годишната Вайде Юсуф Табан дори не благоволи да се яви в съда, за да обясни причините за отказа си да плаща издръжка на роденото от нея дете. За въпросния период натрупаната сума за издръжка на момченцето е 765 лева, която съдът задължи майката да плати. 

Бащата в съдебна зала доказа, че майката Вайде Табан не е превела издръжката за детето си от месец ноември 2014 година до месец юли 2015 година. 

Размерът на наказанието, определено от съда в Гоце Делчев на 29-годишната жена от Корница, е минималният, предвиден в закона, а видът на пробационните мерки е съобразен със запазване на възможността на подсъдимата да полага труд и да изплаща редовно издръжката на сина си. 

Задължителна регистрация по постоянния и адрес за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни срещи с пробационен служител в продължение на половин година, е сравнително лекото наказание, което присъдиха гоцеделчевските магистрати на Вайде Табан за безотговорното й отношение като майка в отглеждането на 10-годишното й дете. 

Подсъдимата и бащата заживели на съпружески начала в началото на 2003 година. Двамата обитавали дома на родителите на съпруга в Корница. От връзката си те имат момченце, родено през април 2005 г. За известно време родителите работели в чужбина, но през 2014 бащата се върнал сам в България, а майката останала там.

Оттогава двамата са разделени, а детето останало да живее при баща си, който още същата година завел дело и съдът му присъдил родителските права над детето, като осъдил майката да плаща месечна издръжка.  

След влизането в сила на съдебното решение обаче Вайде отказвала да плаща парите и за 9-месечния период се натрупали 765 лева, които тя е длъжна да изплати на малолетния си син, както и да продължи да му превежда всеки месец по 85 лева, докато навърши 18 години. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK