Призракът на неонацизма броди из Кюстендилско?

снимка: infomreja.bg

Втори паметник, свързан с антифашисткото движение в местността Черенец край село Полетинци бе поруган в рамките на два месеца в Кюстендилско. На 6-и август всяка година антифашисти и привърженици на лявата идея почитат паметта на загиналите в местността Черенец партизани. На Преображение монументът осъмна надраскан с пречупени кръстове, надписи „СС” и числата 14 и 88. В неонацистката символика 88 обозначава поздрава „Хайл Хитлер”, а 14 е призив към борба за расова чистота. За хулиганщината съобщиха от пресцентъра на БСП, след като представители на местната организация са го заварили издраскан с черен спрей в събота сутрин.

Преди по-малко от два месеца, на 21-и юни, когато се отбелязва годишнината от смъртта на загиналите при местността Грамадите ремсисти, паметната им плоча бе отчупена и обезобразена. Избитите през 1945 година младежи са участвали в лагер на Работническия младежки съюз (РМС). Иван Каракашки, председател на местната структура на БСП коментира, че историята на екзекутираните момчета много напомня Норвежката трагедия, която потресе Европа и света преди броени дни. Народният представител от БСП Мая Манолова заяви, че се подготвя сигнал до прокоратурата, и изрази надежда, че българските политически партии своевременно ще се разграничат от вандалския акт.

 

КОМЕНТАРИ

Ремс09:48 - 10.08.2011
Знам ги, това са надъханите млади гербери, които си мислят, че светът ще започне с тяхното встъпване във властта - нали чакат, милите, служби от наесен. И безличният им кандидат за кмет Татарлиев - съучастник в съсипването на МОК "Осогово", вече започнал да кадрува и да заявява на мнозина да си търсят работа от октомври. Бре, почакайте малко, още не сте взели цялата власт.После Волен ще ви съдейства всичко да омажете със своята наглост и омраза.
Николов21:32 - 08.08.2011
И двата паметника се поругават няколко пъти в последните 20 години. И не може да е другояче, защото в тези години българският фашизъм беше оневинен напълно. Включително с отмяна на присъдите на Народния съд. Включително на неговия Седми състав, който се занимава с доказани антисемити. Защото лозунгът "45 години стигат" се използва и за идеализиране на годините преди 1944, когато в продължение на десет години Търновската конституция е блокирана до степен в програмата на ОФ да се иска нейното възстановяване. Днес това се прави, за да сплашат избирателите на БСП. Искам да им кажа: "Не се страхувайте!"
Таня19:54 - 08.08.2011
Тъжно.Поруган е паметник на млади хора загинали в борбата за по-добър живот и на тези, които днес дращят пречупени кръстове.За коя чиста раса се борят? Ако друг борец за чиста раса прецени, че те не са част от нея и тръгне да ги избива? В какво ще превърнем света?Помните ли преди няколко години в Германия неофашисти чистейки расата си подпалиха общежитие с българи.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK