Признават знания, придобити по неформален път, на над 200 кандидати

снимка: infomreja.bg, архив

Над 200 лица от област Кюстендил са били консултирани за възможностите за признаване на уменията им, придобити по неформален и самостоятелен път. 

Най-голям интерес към това проявяват хората между 35 и 44 години. Консултантите са насочили кандидатите за валидиране към 10 mрофесионални гимназии, от които 5 в община Кюстендил. Това са Професионална гимназия по икономика и мениджмънт,Професионална гимназия по туризъм , Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов“, Професионална гимназия по лека промишленост „Владимир Димитров-Майстора“и Професионална гимназия по селско стопанство.

Професионалните гимназии в област Кюстендил предлагат да валидират знания и умения за 27 професии, между които хлебар-сладкар, ресторантьор, офис-мениджър, техник на компютърни системи, фермер, шивач и други.

Хората, които нямат документ за упражняваната от тях професия и искат да им се признаят определени знания, умения и компетентности, може да се обърнат към посочените учебни заведения или към социалните партньори по проекта – работодатели, синдикати и Бюра по труда.

След среща с първоначален консултант, кандидатът ще бъде насочен в зависимост от професията, която е избрал, към професионална гимназия, в която се прилага валидирането. На среща с преподавател от гимназията ще бъде проучено това, което кандидатът знае и може. При успешно преминаване на изпити по теория и практика той получава документ за компетентностите, които притежава.

До края на 2014 година кандидатът има право да се възползва от възможността да получи безплатни консултации от преподаватели в професионалната гимназия за наваксване на пропуснатото.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK