Приватизацията на "Булгартабак" приключи

снимка: infomreja.bg, архив

Руската компания купувач е изплатила и останалите 80 млн. евро от покупната цена, съобщи Агенцията за приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прехвърли на базираната в Австрия фирма "БТ Инвест" 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг" АД, съобщи vesti.bg. Прехвърлянето на акциите се извърши, след като купувачът преведе остатъка от 80% от покупната цена. Това беше последното условие, предхождащо окончателното приключване на сделката.

Цената по договора е 100,1 млн. евро. 20% от сумата бе заплатена в деня на подписването на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването. Финансовите постъпления от приватизацията на "Булгартабак Холдинг" АД ще влязат в централния бюджет, където по закон ще бъдат разпределени изцяло в полза на Сребърния фонд.

Купувачът - "БТ Инвест", е руска компания със 75,5% държавно участие, която е регистрирана в Австрия. Не е ясно обаче кой точно седи зад дружеството. Макар то да е собственост индиректно на руската държавна банка ВТБ, чрез инвестиционното й звено, по-вероятно е банката да работи за свой клиент.

В дните след одобряването на сделката се появиха версии, че зад покупката стоят Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера". Тази версия бе лансирана и от депутата на БСП Румен Овчаров, който поиска и спиране на сделката.

В края на септември министърът на икономиката Трайчо Трайков прогнозира, че е най-вероятно "БТ Инвест" да се опита да препродаде дяловете си в тютюневия холдинг. /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK