Природозащитници от Гоце Делчев подадоха сигнал за застрашено щъркелово гнездо

Сградата на БТ в Гоце Делчев с щъркеловото гнездо под наблюдение от природозащитниците

Членовете на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев са силно притеснени от носещите се слухове за предстоящо събаряне на сграда, собственост на "Булгартабак - Холдинг" АД в града. Върху нея има гнездо с двойка щъркели, които се очаква да измътят своите малки.

Това бе причината природозащитниците да подадат сигнал в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград. "Уведомихме институцията и поискахме съдействие да направят предписание за поставяне на изкуствена платформа за щъркелите в близост до сградата, така че след като я съборят, да има къде да направят ново гнездо", съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят на дружеството Димитър Попов.

Той заяви, че е останал изключително доволен от бързата реакция на инспектор Росен Алексов от РИОСВ – Благоевград, който след извършена проверка лично се обадил и го уведомил, че засега гнездото не е в опасност, защото сградата няма да бъде събаряна.

Природозащитниците от Дружеството за защита на птиците в Гоце Делчев преди дни бяха взривени от плъзналите слухове, че предстои събаряне на сградите в гоцеделчевския "Булгартабак", тъй като теренът вече бил продаден и на негово място известната верига „Кауфланд” щяла да строи свой голям обект.

Председателят на дружеството Димитър Попов не скри, че в последните дни е получил и многобройни обаждания от граждани, които му съобщили, че от въпросната сграда се изваждат машини и имущество в подготовка за събарянето й.

Той се опитал да получи актуална информация от местните институции, за да предприеме действия за спасяване на щъркеловото семейство, но след като не получил такъв, решил да сигнализира екоинспекцията.

”Въпреки че получихме удовлетворяващ ни засега отговор, ние вече ежедневно следим какво се случва с гнездото на щъркелите върху въпросната сграда и имаме готовност за бърза реакция за спасяването на птиците, които са сред защитените видове", коментира още Попов.

 

Димитър Попов

КОМЕНТАРИ

NEVROKOP03:47 - 20.04.2015
въпросната сграда е собственност на един ЧЕРВЕН ДЕЛЧОВСКИ БАНДИТ,и ако е решил да я събаря и Господ не може да го спре,знаете защо.
до ирина тролова19:44 - 19.04.2015
дъртия п...... ревнува и Еролчо хахаха
до ирина тролова17:09 - 19.04.2015
не се бъркайте в личния живот на хората че ако някой бръкне във вашия гиризи ще залеят града ни
ирина10:50 - 19.04.2015
митьо пилето да вземе да сподели какво общо има с ерол емилов да не плъзнат скандалните им писаници от фейса

FACEBOOK