Природозащитници жалят в ЕК за сериозни нарушения в плана на "Струма" през Дефилето

Снимка: Infomreja.bg

През 2018 бе организиран протест в Дефилето

На 20 Декември е заведена жалба в Европейската комисия за неспазване на европейското законодателство за безопасността по транс-европейските магистрали при определянето на трасе на АМ „Струма” в района на Кресненски пролом и град Кресна.

Днес природозащитници от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле“ и местни жители на община Кресна заведоха жалба в Европейската комисия за сериозни нарушения на чл. 3 и 4 от Директива 2008/96 / ЕО за управление на безопасността на пътната инфраструктура, при избора на алтернатива и при планирането на магистрала "Струма" в участъка от Кресненското дефиле (лот 3.2).

Констатациите на жалбоподателите са:

  • Проектът за изграждане на автомагистрала "Струма" в участъка от Кресненското дефиле (лот 3.2) не е подложен на оценка на безопасността на ранен етап и с включени всички алтернативи съгласно изискванията на чл. 3 на директивата. Такава оценка просто липсва напълно и официалната процедура за избор на строителна алтернатива е опорочена.
  • Няма одит по чл. 4 от важните фактори за безопасността и проблемите на избраната от правителството алтернатива Г10,5 -
  • Липсва одит на безопасността на сегашния път Е-79 през Кресненски пролом – както за досегашната му експлоатация, така и за предвиждането то да стане част от магистралата.
  • Правителствения вариант Г10,5 създава дългосрочен риск от тежки пътни инциденти поради липсата на местен път, комбинацията от местен и транзитен трафик, преминаване на пешеходци и животни при трудни пътни условия - само две ленти в една посока на движението, с остри завои, без възможност за пътни заграждения. Трасето в пролома е само първокласен път и поставянето на огради би било в впротиворечие с ползването на територията от жителите на района.
  • Агенция „Пътна инфраструктура” не е предприела във времето досега никакви мерки за обезопасяване на района на Кресненски пролом и за превенция на тежките катастрофи поради изпреварвания. Само за този участък от пътя за периода 2009-2016 г. е имало 396 пътнотранспортни произшествия, 159 ранени и 30 загинали.

Проектът за магистрала в участъка от Кресненското дефиле (лот 3.2) е част от по-големия проект за магистрала "Струма", който е част от TEN-T – мрежата от транс-европейски магистрали. Проектът се финансира от кохезионни фондове на Европейският съюз с българско кофинансиране.Тези факти показват приоритетността на жалбата за съответствие с европейското законодателство в този конкретен регионален проект.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK