24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура и празник на Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Богата празнична програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянска писменост, и празник на Благоевград.

По традиция честванията започват на 23 май с тържествен парад на училищните знамена, който ще тръгне от Съдебна палата от 18.30 часа и ще стигне до зала „Пейо Яворов“, където от 19.00 часа ще започне церемонията по връчване на престижното отличие „Училище на годината 2019“.

Първият ден от празненствата ще завърши с официален прием на кмета д-р Атанас Камбитов за учители и дейци на културата, образованието и науката.

В деня на българската просвета, култура и славянската писменост честванията започват в 10.45 часа с празнично шествие на училищата на Община Благоевград.

Това е първият лъч от два, който ще тръгне от Съдебна палата, през пешеходната улица „Тодор Александров“ до пл. „Македония“. Там ще пристигне и вторият лъч, който ще тръгне от НХГ „Св.св. Кирил и Методий“, където в 11.00 часа ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на солунските братя.

Програмата ще продължи с концерт на Камерна опера - Благоевград и Музикално училище „Престо“, които ще се качат на сцената в 11.30 часа на пл. „Македония“.

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на любимите изпълнители на България - Мария Илиева и Любо Киров. Те ще изпълнят своите хитове и ще радват меломаните с много музика и емоции. Концертът започва в 20.00 часа на площад „Македония“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK