Приятели на Главния не го забравиха! Почетоха 14 години от показния му разстрел

Снимки: Личен архив

На 25 август 2005 г. снайперист прострелва Жоро Илиев в Слънчев бряг

Приятели на ВИС иконата Георги Илиев - Главния, както го наричаха от обкръжението му, не пропуснаха злополучната дата 25 август, за да го почетат.

Точно преди 14 години, на 25 август 2005 г., пред заведението на Жоро Илиев - „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг, около 22:30, снайперист го прострелва пред десетки свидетели.

Убийството е сходно с това на собственика на МГ Корпорация Илия Павлов.

Убийството става малко след победа на Локомотив Пловдив (тогава собственост на Георги Илиев). Босът отива да празнува победата на отбора си в Слънчев бряг.

Илиев е убит точно когато става да говори по телефона си.

Умира на място – с един куршум в сърцето, а по него е стреляно от съседен хотел.

Основната версия е, че убиец на Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта. Според властите Илиев и Арарски са имали спор относно кой да оглави пазара за наркотици в Югозападна България. Райко Кръвта е убит няколко месеца по-късно.

Пушката „Аншуц“ 22-ри калибър, с която е бил застрелян Георги Илиев, се съхранява в МВР.

А днес отново си спомнят за Главния с думите: „Не трябва да се забравят старите ЛИДЕРИ“.

Вчера негови поддръжници и приятели посетиха Централните софийски гробища, за да го почетат и да си спомнят за него.

„Ако за едни Жоро беше демон, то за нас той е бил и ще бъде ангел. Човек с огромно сърце и държащ на справедливостта“, коментираха в социалните мрежи негови приятели.

Неслучайно и през последните години се появиха две групи във фейсбук, озаглавени „ВИС“ и „ВИС - 2“.

Освен, че неизвестни автори в тях припомнят за живота на Васил и Георги Илиеви, търговията с ликовете на братята не стихва.

Усилена продажба върви през последните месеци на тениски, лепенки за автомобили и ключодържатели със снимки на Васил и Георги Илиеви.

Кой всъщност е Георги Илиев?

Георги Андреев Илиев (Главния) е български борец и предприемач, шеф на „ВИС 2“ и „ВАИ холдин“ /Васил Андреев илиев холдниг/, брат на Васил Илиев, считан за видна фигура в организираната престъпност в България в периода на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Главният е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. Баща му Андрей умира през 1976 г., когато е на 10 г. За Георги остава да се грижи майка му Венка.

Васил, Георги и сестра им Марияна се занимават със спорт. Георги е републикански и балкански шампион по борба. През 1983 г. е регистриран от милицията за кражба, три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване на германка, което прекратява спортната му кариера.

През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново година по-късно, по подозрение за кражба на кола и фалшиви документ.

След смъртта на брат си Георги отказва да оглави застрахователната компания ВИС 2.

В интервю от 1995 г. Главния казва: „Бяхме борци, вече сме бизнесмени“. В крайна сметка той се съгласява да оглави ВИС 2.

Жоро Илиев умира на 25 август 2005 г. след показен разстрел в курорта Слънчев бряг.

За разлика от брат си Васил Илиев, който е положен в траурния парк, в Кюстендил, Георги Илиев е кремиран по решение на съпругата му Мая.

Една част от праха му беше дадена на майка му, другата покойната му вдовица разпръсна над морето, а трета е положена в урна в столицата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK