Над 1600 участваха в Първия национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско

Снимки: Община Банско

Заключителната вечер на фестивала „Фолклорна магия“, който продължи в периода 29., 30. юни и 1. юли, предизвика възторжени емоции в Банско. Георги Янев и оркестър "Орфей" поставиха невероятен финал на първото издание на празника на народното творчество пред гостите на събитието, дошли от различни населени места, за да видят и чуят най-големите звезди на народната музика у нас.

Както и в предишните два дни, фестивалната програма започна от сутринта. През целия ден и вечерта всеки можеше да опита вкусни специалитети от българската национална кухня и да се разходи из изложението на традиционни стоки, храни, напитки и занаяти в Градски парк, Банско. Конкурсната програма отново продължи на двете сцени през целия ден, а в края на деня се проведе официалното награждаване. Най-добрите самодейци от трите фестивални дни получиха 7 специални награди - заснемане на видеоклип, и една специална награда за млад изпълнител.

В обедната празнична програма за първи път беше представен „Главеж“ – фрагмент от Банска сватба. Представители от Народно читалище „Никола Вапцаров – 1894“ с хореограф Десислава Баханова, сценарий Мария Пицина и музика Димитър Касапинов, демонстрираха обичая облечени в традиционни фолклорни дрехи.

„Главежът“ започна от входа на Градски парк, Банско през цялото изложение на „Фолклорна магия“, съпроводено от изпълнение на гайда на живо. За финал сватбарите се качиха на Сцена 1 и продължиха с въвеждане на булката в новия й дом. Демонстрацията завърши с кръшни хора, под музиката на банската песен.

След „Главежа“ в обедната концертна програма участие взеха талантливите сестри Ива и Велислава Костадинови. Популярните изпълнителки продължиха празника в Градски парк, Банско, с песни от Пиринска фолклорна област и включиха всеки гост в голямото дневно хоро.

Малко по-късно на фестивалната сцена се качиха и народната изпълнителка Бинка Добрева, която беше част и от фестивалното жури, под акомпанимента на акордеониста Александър Райчев. Солистката на „Мистерията на българските гласове“ получи любовта на всички посетители на събитието, като изпя част от най-обичаните песни на България.

След представянето на самодейците-победители в конкурса за пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи, вечерната музикална програма на „Фолклорна магия“ продължи с появата на Бански старчета. Местната формация представи типични за региона песни и повдигна още повече настроението на всички посетители. След тях в празника на народното творчество участие взе Илиян Михов – Баровеца, който беше част и от фестивалното жури в конкурсната програма. Освен с народни песни, познатият на всички изпълнител зарадва гостите на събитието с музикално изпълнение на кларинет.

След него на фестивалната сцена излезе достолепната Гуна Иванова. Певицата на народа изпя част от най-обичаните свои песни, заедно с танцова формация „Майсторите на танца“. Тя поздрави присъстващите с фолклорни композиции от Пиринския край и смая банскалии с акапелно изпълнение на песента „Пуста младост“, характерна с типична за региона, изключително трудна орнаментика.

Гвоздеят на програмата бяха професионалистите от орк. Орфей и Георги Янев. Виртуозите на народния фолклор демонстрираха богата музикална програма и забавляваха гостите близо два часа. В края на изпълнението им, публиката в Градски парк, Банско пожела продължение на програмата и извика орк. Орфей на бис. Талантливите музиканти удовлетвориха желанието на почитателите си и поздравиха организаторите за страхотната инициатива и мисията да съхранят българските традиции и фолклор.

С много познати и любими песни, хора под различни ритми, вкусни специалитети и традиционни напитки беше сложен и грандиозният финал на първото издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско. По време на трите фестивални дни в конкурсната програма на „Фолклорна магия“ участие взеха над 1600 самодейци от различни краища на България. Те демонстрираха традициите и народната музика на страната облечени в автентични носии и накити.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK