Улиците в центъра на Благоевград стават еднопосочни

Снимка: Infomreja.bg

Нова транспортна схема влиза в действие през тази година в Благоевград. Тя се изготвя от Общината съвместно с "Пътна полиция - КАТ".

Промяната засяга основно централна градска част, където повечето от улиците ще станат еднопосочни.

Целта е да се облекчи трафикът в центъра и да се избегнат задръстванията. Новата организация на движение ще улесни и пешеходците.

Общинското ръководство готви промени и в наредбата за синята зона в Благовеград.

"Всеки ден издавам между 20 и 40 талона за инвалиди и накрая каква е картинката - мерцедес последен модел спира на място за инвалиди. В същото време общинските паркинги стоят празни. Има пропуски в наредбата, които се използват. Ще прецизираме нещата", коментира кметът Атанас Камбитов.

Той не пропусна и темата за мръсния въздух в града. "Проблемът е сериозен, но трябва да сме наясно откъде идва. 80 % от замърсяването се дължи на отопление с дърва, въглища и брикети. Трафикът също допринася. Решението е газификацията и използването на алтернативни източници за отопление", заяви Камбитов.

Тази година Общината е монтирала пробно четири филтъра за улавяне на фини прахови частици, швейцарско производство. Те се поставяли на комини и ефект имало. 

"Именно затова променихме програмата за управление на въздуха. Това е първата крачка. Ще кандидатстваме за финансиране пред МОСВ, за да монтираме такива филтри навсякъде", уточни кметът.

Санирането също не било за подценяване, тъй като много домакинства с обновени жилища оставили твърдото гориво и минали на отопление с ток.

 

КОМЕНТАРИ

9kd14:43 - 16.01.2018
Дайте схема как ще станат...
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK