Всички градове в Югозападна България отбелязаха Независимостта

Снимка: Община Банско

От Петрич до Кюстендил венци и цветя бяха поднесени пред паметниците

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

В навечерието на светлата дата, Банско почете с венци и цветя държавническия акт на предците.

По случай 22 септември - Деня на обявяването на Независимостта на България, Исторически музей - Разлог обявяви вход свободен за експозициите си от 10.00 до 17.00 часа.

Благоевградската общественост също отбеляза 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На пл. „Георги Измирлиев“, пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и Независимостта на България, общинското ръководство поднесе цветя.

От 11:00 часа жители и гости на Благоевград имаха възможността да се насладят на празничен концерт с участието на Пирински танцов ансамбъл ,,Вихрен“ и Детска вокална група ,,Джумайчета“ при НЧ ,,Никола Й. Вапцаров“ – 1866, пред зала „22-ри Септември“.

В 18:30 часа на пл. „Македония“ концерт ще изпълни Биг Бенд - Благоевград.

Празничната програма в Петрич започна с музикално – поетична композиция „112 години независима България“, подготвена от възпитаници на Общински детски комплекс. С патетичен тон и патриотични изпълнения децата припомниха събитията от 22 септември 1908 година – гордост и нов път за България!

Приветствие към петричани и гостите на града поднесе кметът на общината Димитър Бръчков, който призова за респект към онези, които ни завещаха най-ценните уроци и изводи. Цветя и венци на паметник „Загинали за Родината“ положиха представители на общински и държавни учреждения, народните представители от Петрич в 44-то НС, културни дейци, ученици и учители, неправителствени организации.

Честването в Петрич продължи с празничен концерт на Камерна опера - Благоевград и Китаро-мандолинен оркестър - Петрич. Организатори бяха Община Петрич и НЧ "Братя Миладинови-1914".

Община Сандански отбеляза подобаващо свещената дата в българската история. Всички присъстващи на тържествената церемония сведоха глави, в знак на почит към делото на героите за свободата и независимостта на България и поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Тържествено бе прочетена и част от документа, символ на копнежа на българите за самостоятелност и напредък - Манифестът за обявяване независимостта на България.

 

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Снимка: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK