В Благоевград отбелязаха 110-годишнината от рождението на Вапцаров

Снимки: Община Благоевград

Във фоайето на Община Благоевград бе експонирана изложба с детски творби

Община Благоевград, съвместно с Драматичен театър "Никола Вапцаров“, Съюза на българските писатели - София, и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров-1866", граждани и гости на Благоевград поднесоха цветя за 110-годишнината от рождението на големия поет Никола Вапцаров.

Председателят на читалището - Васил Новоселски, приветства присъстващите, дошли да почетат паметта на поета. Актьорите от ДТ "Н. Вапцаров“ - Жанет Керанова, Мартин Лазаревски, Аладин Алиибрахим и Александър Митев, представиха емблематични стихотворения и писма на Никола Вапцаров.

Стихотворение, написано в негова памет, поднесе авторката – Лена Гоцева. Снощи бе организирано и шествие от паметника на Вапцаров до зала "22-ри септември“, където годишнината беше отбелязана с празничен концерт.

Слово по повод юбилея произнесе кметът на община Благоевград - инж. Румен Томов:

"Прекланяме се пред паметта на човека, на поета, на бореца, на българина. Чрез творбите си поетът доказва, че животът без вяра е невъзможен, тя е необходима на човека, за да достигне той пълното си себеосъществяване, тя е важна опора в духовния му свят. Тя има екзистенциално значение за всяка личност, притежава невероятна сила, тя е неотделима част от душевността на човека, от стремежа му за пълна себереализация. Вярата съхранява духовната сърцевина на човека, отстоява високите стремления на духа. Непоколебимата и същност притежава невероятна сила, дори куршумите са безсилни пред нея:

Тя е бронирана
здраво в гърдите
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!

Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически, човешки, обществен, социален - напредък за всички, за безброя, упованието, вярата и надеждата!“

Почетният гражданин на Благоевград, поетът и общественик Борислав Владиков, също държа реч в зала ,,22 септември“. Чрез енергията на песента, Фолклорната певческа група "Банските старчета", чийто основател и ръководител е Атанас Янчовичин, постави началото на празничния концерт с изпълнението „Барем се ерген наоди“. Знаковото стихотворение на Вапцаров "История" бе изпълнено от Станислав Кимчев, син на обичания актьор Николай Кимчев.

В програмата се включиха Детска цигулкова школа при НЧ „Н. Вапцаров - 1866“ с музикален ръководител Гергана Стоянова, Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ при НЧ „Н. Вапцаров – 1866, театрална сцена по стихове на Никола Йонков Вапцаров , „Спор“ – в изпълнение на Велина Кулина и Росица Тумбева от театралната трупа при читалището „15.09 1903“ в гр. Разлог, „Врабчова дружина“ – театрален спектакъл по детските стихове на Н. Вапцаров в изпълнение на детско-юношески театър „Щурче“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с художествен ръководител известната актриса Юлия Дживджорска, Градски детски хор при НЧ „Н. Вапцаров -1866“.

„Гласове на гражданската съвест“ с участието на преподаватели от ЮЗУ „Н. Рилски“ от Катедра „История“ доц. д-р Димитър Тюлеков и ас. д-р Илко Дренков; РИМ-Благоевград – д-р Биляна Карадакова; Методи Панайотов /гост, създател на музея на Вапцаров в гр. Кочериново“/, уредник в къщата-музей на Вапцаров в гр. Банско - Гълъбина Тодева.

Във фоайето на Община Благоевград бе експонирана изложба с творби на деца от школата по изобразително изкуство към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с ръководител Бисер Грънчаров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK