Щъркелите могат да бъдат пример за много семейства

Снимки: БДЗП - Гоце Делчев

Разделят поравно грижите за малките си и са верни до смърт един на друг

Тази година щъркеловата двойка Пролетка и Изгрев пристигна в родното си село Баничан по-рано от обикновено. По-рано се появи и първото и яйце – на 7-и април. Откакто гнездото се наблюдава с камера, това за първи път се случва толкова рано. Сега вече яйцата, които обичайно се снасят през ден, са две.

Щъркелите обикновено снасят от 4 до 6 яйца. Рекордът, поставен в нашата страна, е 7 яйца. Не всички оцеляват, но щъркелите са много грижовни родители и полагат голямо старание в отглеждането на своите малки. Мъжката и женската птица са еднакво ангажирани с тази дейност. 

 Щъркелите могат да бъдат пример за много семейства и с верността си един към друг. Те са моногамни птици и пристъпват към избор на нов партньор само ако единият от двойката загине. Точно според  фразата „верни до смърт“.

Новини има и от щъркеловия свят в Хаджидимово. Едно от гнездата там миналата година  паднало и убило птица. Сега, след поправянето му, то отново е дом на щъркелова двойка, която се готви да отгледа в него малките си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK