Приходите от нощувки с ръст от 14,1%

Снимка: Infomreja.bg, архив

Близо половината от туристите са избрали 4 и 5 звездни хотели

Проходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла отчитат ръст от 14,1 на сто в първите три месеца на годината спрямо същия период година по-рано. Така за периода януари-март постъпленията достигат над 145 млн. лв. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, публикувани днес.

Над 79,3 млн. лв. са приходите от нощувки на чужденци. Те нарастват с 16,1 на сто спрямо същия период на миналата година, а тези от българи са близо 66 млн. лв. с ръст 11,7%.

Общо пренощувалите лица в местата за настаняване са повече от 1,162 млн. в първите три месеца на 2018 г., като нарастват с 5,9 на сто спрямо същия период на миналата. От тях близо 754 хил. са българите, а около 400 хил. чужденците. Ръстовете са съответно 5,1% и 7,4 на сто.

Близо половината от всички пренощували лица са избрали да отседнат в 4 и 5 звездните хотели. Общо над 564 хил. са хората отседнали във висококатегорийните места за настаняване и се увеличават с 6,6 на сто в сравнение с година по-рано.

Данните показват, че усилията, които полага министерството да популяризира страната, като място предлагащо висококачествен продукт дават резултат, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на форум в Сандански.

Тя допълни, че резултатите за първите три месеца на годината са поредното доказателство, че България устойчиво се утърждава като дестинация, предлагаща туризъм на високо ниво. Данните са и стимул да продължаваме да работим още по-мотивирано, каза министърът.

В първите три месеца на 2018 г. ръст от 7,6 на сто отбелязват и реализираните нощувки, достигайки повече от 2,682 млн. Близо 1,5 млн. от тях са нощувките на българите и се увеличават с 6%, а тези на чужденците са 1,191 млн. и нарастват с 9,7%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK