Ройшин Мърфи, Айо и Метр Гимс – хедлайнери на Франкофоли през юни

Снимка: Община Благоевград

Ексцентричната Ройшин Мърфи, очарователната Ayo и нашумелият в Европа с хитовете си френски рапър Метр Гимс са водещите имена в програмата на четвъртото издание на фестивала ФРАНКОФОЛИ, което тази година ще се проведе на  22 и 23 юни в Благоевград.  Останалите познати за публиката имена, които ще се качат на сцената, са младата френска звезда с български произход Венсан Винел,  френските DJ Федер и DJ Aslove и най-успешната по света румънска млада изпълнителка Инна.

И тази година концертите  в двата фестивални дни ще се проведат при вход свободен, на терена на Парк „Македония“, където миналата година се събраха над 30 000 фенове на фестивала от цялата страна.  

Голямата изненада за публиката на ФРАНКОФОЛИ тази година е участието на eксцентричната  на сцената и в живота Ройшин Мърфи / Roisin Murphy /. Като част от бандата Молоко, Ройшин е смятана за един от ключовите артисти на музикалната сцена през  90-те с големите хитове на групата The Time is Now, Sing it Back и Forever More. Следва солова кариера, а първите й два самостоятелни Ruby Blue и Overpowered налагат твърдо имиджа й на модерна икона на поп-културата. Следват 3-те албума  Mi Senti, Hairless Toys и Take Her Up To Monto , а и до днес Ройшин Мърфи е често определяна от медиите като „арт-поп кралица“ и „модна икона“, разпознаваема с уникалния си артистичен стил и елегантното смесване на жанрове. Преди дни певицата представи първия от общо 12 нови сингъла “All My Dreams / Innocence”.

Жанрово различен и силно емоционален, стилът на Айо /Ayo/, който смесва блус, рок, соул и реге, e добре познат на българската публика.  Очарователната певица, която придоби световна популярност още през 2006 г. със сингъла Down on My Knees, пристига за ФРАНКОФОЛИ  с концерт в първия фестивален ден. Псевдонимът й означава „радост“, а следвайки кариерата си, тя напуска Германия и живее и работи Лондон, Париж, а сега и в Ню Йорк, където живее в момента. Именно в Париж през 2002 Айо изнася първия си солов концерт,  а през 2006 година издава първия си албум JoyFull, който става двойно платинен във Франция, платинен в Германия и Полша.  Вторият й студиен албум Gravity at Last излиза през септември 2008 г. Три години по-късно излиза и третият й проект - Billie-Eve, който носи името на дъщерята й. Следват Ticket to the World /2013/ и Ayo /2017/.

Първият концерт в България на рапъра Метр Гимс /Maître GIMS/ ще се случи само месеци преди планираното му европейско турне Fuego, завършващо с грандиозен концерт на Стад дьо Франс / Stade de France/ през септември 2019 г. То ще представи най-новия му албум Ceinture noire /Черен колан/, който излезе през март т.г. Носител на различни награди и с повече от 4 милиона копия продадени албуми, винаги скрит зад прочутите си тъмни очила, Метр Гимс е сред най-успешните изпълнители на сцена във Франция, както и продуцент и автор на музика.

С първи концерт в България на ФРАНКОФОЛИ ще участва и младият френски музикант с български произход Венсан Винел. 21- годишният Венсан стана популярен и обичан у нас и във Франция с талант и личната си история, която разбива социалната стигма за хората с увреждания. Надарен с изключителен слух, но с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, сам акомпанирайки си на пиано и веднага спечели журито в "Гласът на Франция" (The Voice: la plus belle voix по TF1) и макар да не спечели шоуто, достойно стигна до третото място на финала.

Венсан ще се включи и в подкрепа на социалната кауза за равен достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Кампанията  „Отворена зона“ е инициатива на фондация Моменти, в която четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България, което застава зад каузата и ще осигури специални условия за достъп на хора с увреждания на всеки един от концертите в програмата.

Французинът Адриен Федерикони е по-познат на световните сцени като DJ Feder.  Роден в Ница,  артистът се мести в Париж, където през 2014 става част от дийп хаус сцената и започва да набира популярност. Първото му издание е ремикс на световноизвестния музикант Rodriguez и неговото парче Sixto. През 2014 сингълът на Федер достига 3-то място в класацията на Hipe Machine. Следва актуалният му сингъл Goodbye, станал любим в Европа и по света.

Най-успешната в Европа румънска попдива Инна /INNA/ (артистичен псевдоним на  Елена Александра Апостолеану), ще подгрява втория ден на Франкофоли и пристига в традицията на участие на един балкански съвременен изпълнител на всяко издание на фестивала. Тя дебютира на музикалния пазар с хитовия си албум "Hot", който за кратко превзема всички музикални класации в страните от Източна Европа. Следващият й сингъл "Love" успява да покори върховете на поп - класациите в различни европейски държави. На церемонията на MTV Europe Music Awards 2009, Инна получава наградата за най-добър румънски артист.

Програмата на ФРАНКОФОЛИ 2018

22 ЮНИ /петък/

20.30- 22.00 - Ayo

22.30 -24.00 - Roisin Murphy

00.00 - 1.30 - DJ Feder

 

23 ЮНИ /събота/

20.00-21.00 - Inna

21.30 - 22.30 - Vincent Vinel

23.00 - 00.30 - Maitre Gims

00.30-01.30 – DJ Aslove

„Свободна зона“

Кампанията „Свободна зона“ е инициатива на Фондация Моменти, която цели да провокира повече български културни оператори, събития и институции към създаване инфраструктура и политики за преференциални условия и свободен достъп до култура и изкуство на хора в принудителна социална изолация и неравностойно положение от различни уязвими групи.
Първото събитие, което стартира кампанията, е фестивалът ФРАНКОФОЛИ в Благоевград, а Общината в града – първата община в  България, която трайно се ангажира с каузата.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK