С върбови клонки, лазарско хоро и обреди деца от Гоце Делчев посрещат пролетните празници

Снимки: Личен архив

Страхотна инициатива организира днес в центъра на Гоце Делчев Oбщинската администрация и организаторката в Домa на културата в града - Иванка Джибова, по случай пролетните големи християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.

Жители и гости на града се насладиха на великолепните изпълнения на децата от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Второ ОУ „ Гоце Делчев“, които облечени в национални носии с красиви венци и върбови клонки, разказаха за традициите и обредите, които се изпълняват на Цветница, Лазаровден и Великден.

Децата пресъздадоха лазаровския обичай, лазарки запяха и извиха дълго хоро, на което се хванаха учениците от двете училища и най-малките от ЦДГ „Джани Родари“.

Чудни поверия и обичаи за Цветница, Лазаровден и Великден бяха разказани както от децата, така и от уредничката Джибова. Те буквално грабнаха всички присъстващи на прекрасната инициатива.  

Не бе подминат ритуалът със закичването на входните врати на домовете с върбови клонки за здраве и късмет, както бе припомнено, че празникът Цветница е в страстната седмица и попада във великденските строги пости.

На този ден в някои от селата в Гоцеделчевско се готви вкусното традиционно ястие риба с ориз и праз.

Децата и Иванка Джибова  увлекателно разказаха и за традициите, характерни за Гоцеделчевския регион, които се пазят и до днес по време на Великденските празници.

Изненадата на мероприятието бяха изпълненията на децата от група „Буболечки“ в ЦДГ „Джани Родар“, които от публика се превърнаха в изпълнители и част от красивата програма,  вкусната питка, от която си отчупиха всички и почерпката, осигурена от община Гоце Делчев.

„Пролетните празници са едни от най-тачените и красиви празници, които  са предвестници на пролетта, която буквално пробужда природата.  Отделно християнската общност в нашия регион много силно почита и пази традициите на тези и всички християнски празници. Именно това е нашата мисия като организатори да посвещаваме подрастващите в тези ценности за да пазят и предават традициите от поколение на поколение“, коментира Иванка Джибова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK