Приет е новият Устройствен правилник на Агенция „Митници“

Снимка: Infomreja.bg

Намаляват предвидените щатни бройки и се преструктурират административни звена

Със свое постановление Министерският съвет прие нов Устройствен правилник на Агенция „Митници“.

С документа се намаляват предвидените щатни бройки и се преструктурират административни звена в Централно митническо управление (ЦМУ) в рамките на общата численост на персонала на Агенцията. Целта е да се постигне по-голяма ефективност и ефикасност на управлението на митническите служители в администрацията, подобряване на оперативната работа при извършване на международното сътрудничество, засилване на последващия контрол и повишаване качеството на обучението на митническите служители.

Новият устройствен правилник има за цел оптимизиране на административния капацитет на централно ниво с оглед функциите по прилагането на законодателството в рамките на дейността на митническата администрация и осъществяване на методическото ръководство. Ще бъде засилен и административният капацитет на териториално ниво е цел ефективно осъществяване на дейността на митническите органи и засилване на митническия контрол, включително контролът в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления и подобряване на бизнес климата.

В отговор на обществените очаквания за публичност и прозрачност в дейността на държавните служители, в Устройствения правилник на Агенция „Митници“ се предвиждат и мерки за засилване на борбата е корупцията. Една от основните е, че митническите служители ще бъдат задължени да подават декларация за съгласие за разкриване на банкова тайна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK