Отбелязаха Деня на толерантността в СУ “Никола Вапцаров” в Хаджидимово

Снимки: СУ “Никола Вапцаров”-Хаджидимово

16. ноември е обявен за Международен ден на толерантността. По този повод възпитаниците на СУ “Никола Вапцаров”-Хаджидимово, отбелязаха подобаващо празника с голямо право хоро, с цел да се “разчупят ледовете” между тях. Това беше изненадата, подготвена им от ръководството на училището и ученическия съвет, която ги накара да настръхнат неведнъж.

Специално за този ден учениците бяха облечени с бели тениски в знак на съпричастност и толерантност съм своите съученици. Бяха раздадени на цялото училище зелени значки, съдържащи “10 златни правила на толерантността”.

В СУ “Никола Вапцаров” този ден се чества от няколко години насам, като с времето напред се е превърнал в един от най – важните и уважавани празници на училището.

Учениците споделят, че за тях този ден е от изключителна важност и затова трябва да му се отдава специално внимание.

Предходната година денят беше отбелязан по вълнуващ начин, като учениците по класове имаха задачата да напишат какво е за тях толерантността върху розови хартиени фланелки, които след това бяха окачени във фоайето на училището.

Но всичко не свърши до тук. Мероприятията продължиха през целия ден. След обяд от 14.30 часа в конферентната зала на училището се проведе кръгла маса на тема: „Любов и толерантност“ с екипа учители и ученици, работещи по проект „Ефектът на пеперудата“ – програма Еразъм +, чийто координатор е Заприна Глушкова – учител в училището. Тя разясни какво значи присъствието в ежедневието ни на богатството от пет думи – благодарност, уважение, търпимост, доброта, човечност. В края на проведената кръгла маса се стигна до един много важен извод:

Толерантността означава човек да добие известна власт над себе си, да управлява себе си, да запазва самообладанието, куража си, вътрешния си мир, да не пада духом при каквито и да е препятствия, страдания и изкушения.

“16. ноември е важен ден не само за нашето училище, но и за много други в цяла България. Липсата на толерантност е много често срещан проблем и съм сигурна, че отбелязването му всяка година може да промени, до известна степен, нетърпимостта на младото поколение помежду им.”, каза пред клуб “Журналисти в действие” Заприна Глушкова – старши учител по български и литература и френски език.

Госпожа Мариана Боянина – директор на СУ „Никола Вапцаров“, също не пропусна да изкаже възхищението си от размишленията на учениците си и сподели пред всички нас: Колкото по-толерантен си, толкова повече щастие получаваш. Под „щастие" се разбира всичко, заради което си струва да се живее. Знаете ли колко прекрасно се чувства човек, когато животът му е изпълнен с любов, радост, здраве и творчество. Бъдете толерантни днес, утре и завинаги!

Ръководството на училището, ученическият съвет и всички възпитаници на СУ “Никола Вапцаров” си обещаха едни на други да превърнат в традиция отбелязването на този така важен за цялото човешко общество празник. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK