Закътана в горичка край Копривлен незаконна кариера за добив на мрамор и камъни откриха природозащитници

Снимка: Infomreja.bg

Покрай протестите в хаджидимовското село Ново Лески в петък природозащитници и журналисти попаднаха на закътана в горичка нерегламентирана и незаконна кариера, от която се добиват незнайно откога количества камъни и мрамор.

Незаконната  кариера се намира след разклона на с. Копривлен в посока Гайтаниново и е в близост до международния път за Драма, Гръция.

Гледката на унищожената природа от незаконния добив е страшна. Съсипани са десетки декари гора, през която е прокаран път за багери и камиони.

Жители на двете села Ново Лески и Копривлен бяха категорични, че незаконната кариера снабдява с техника трошачките в базата на местен кандидат-концесионер, който чака подписване на договор за друга кариера, срещу която протестират от седмица жители от Ново Лески, Мосомище и Копривлен.

„Аз лично не се ангажирам да споменавам имена и предположения кой и откога добива от въпросната незаконна кариера. Тя бе видяна и от проверяващите миналия ден, в чиито правомощия е да извършат необходимата проверка и да докажат колко е законна и кой добива от тази кариера“, сподели за ИНФОМРЕЖА председателката на Инициативния комитет, Десислава Йованович.

Тя заяви, че усилията  на този етап на Инициативния комитет и протестиращите жители на Ново Лески и околните села са насочени да не допуснат подписването на концисионния договор с българо-гръцкото дружество “Пирин Кам“ ООД, преди  да бъде извършена щателна проверка както на място, така и на документите й от кмпетентните съответни институции и министерства.

Както писа ИНФОМРЕЖА, в петък на пътя за Драма край хаджидимовското село Ново Лески бе организиран поредният протест на местните жители, които получиха и немалка подкрепа от жители на съседните села Мосомище и Копривлен, общинския център Хаджидимово и Гоце Делчев.

Шефът на Дирекция „Природни ресурси, концесии и производства“ в Министерството на енергетиката“, Станислав Станков, бе сред екипа, направил необходимите проверки и замервания на мястото, където българо-гръцкото дружество “Пирин Кам“ ООД, в което съдружник е и синът на бившия кмет на Ново Лески, Димитър Чонгов, се канят да добиват инертни материали и мрамор в близост до къщите, градините, нивите и имотите на хората.

Вчера стана известно, че след подаден сигнал още в петък прокуратурата се е заела и нищи истинността на „новооткритите“ и предоставени на 7-членния състав на ВАС нови доказателствени материали, които доведоха магистратите на 14 юли да излязат с решение в полза на „Пирин Кам“, което от своя страна възбуди недоволството и изкара на протест десетки хора.

„Искаме отговорните институции да проверят дали са спазени всички изисквания, срокове, дали документацията е истинска и отговаря на параметрите за отдаване на такава концесия“, коментира пред ИНФОМРЕЖА и кметът на Ново Лески, Георги Ванкалов, по чиито думи кариерата няма дори ОВОС и със сигурност няма дори ОВОС. Той изрази съмнение и че документацията е придобита по съмнителен начин.

„До излизането на резултатите от проверката и последващите действия за установяването на редицата документални нередности, за които ние имаме и доказателства, касаещи най-вече допълнително представените за заблуда на съдийския състав така наречените от концесионерите “нови доказателства“, оставаме в протестна готовност“, категорична бе Десислава Йованович.

Тя допълни, че протестиращите са удовлетворени от реакцията на изпълнителната власт на най-високо ниво, но предупреди, че остават в протестна готовност до отказа на Министерството на околната среда и водите да подпише договора за пагубната за целия район концесия.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
До незаконната кариера е прокаран и път, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK