Общественият посредник на Благоевград се отчете, търсят го за съдействие и от Петрич, Рила...

Доц. д-р Валентин Василев, снимка: Община Благоевград

Общественият посредник на територията на община Благоевград, доц. д-р Валентин Василев, даде брифинг във връзка с изтичането на първия месец от обявяването на приемно време за гражданите. Той запозна присъстващите на срещата с основните моменти от дейността му до този момент.

25 граждани са посетили доц. Василев в обявените приемни дни. Основните проблеми, които той посочи, се разделят в няколко групи – лични - проблеми, при които гражданите са поискали конфиденциалност на посещенията си; такива, в които се поставят въпроси за бъдещи намерения на Общината във връзка с инвестиционни и ремонтни дейности; случаи с дългогодишни имотни спорове и такива със социален оттенък /търсене на помощ и подкрепа при социално значими индивидуални и обществени проблеми.

Любопитна подробност в отчета беше присъствието на гражданин на Петрич и трима граждани на Рила, потърсили консултация при обществения посредник на Благоевград.

В организационен аспект доц. д-р Василев представи няколко осъществени дейности: разработена бланка заявление за прием на граждани, създадена информационна база на сайта на Общината /предстоящо поетапно запълване с нови рубрики и информация/ - http://www.blgmun.com/cat3/Ombudsman/, създадена електронна поща: [email protected], обособено работно място, утвърден след консултации график за прием, изградена индивидулална система за документооборот, израбтени индивидуални печати за входяща, изходяща поща и за институционална идентичност.

В информацията за дейността в рамките на един месец присъстваха и участие в инициативи, конференции, кръгла маса, обществена дискусия, организирана в парламента от националния Омбудсман Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в страната.

Доц. д-р Василев обясни, че в деловодството на Народното събрание е внесен проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, регламентиращ избора и правомощията на обществените посредници в българските общини.

„Това, което съм заложил като предстоящи дейности в бъдеще, е изготвяне на експертен анализ за идентифицирането на добри практики, предстои да се изготви график с кметовете на малките населени места във връзка с изнесени приемни, предвиждам и подготовка и представяне на идейни проекти за ритуализация на дейността и функциите на обществения посредник“, обясни още той, като пое ангажимент за регулярни пресконференции за представяне на текущата дейност на институцията.

В края на срещата доц. д-р Валентин Василев благодари за съвместната работа и оказаното съдействие на Община Благоевград, Общински съвет- Благоевград, Регионалното управление на образованието, ръководствата на учебни заведения, детски градини, ясли, както и на социалните заведения в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK