По-строги мерки за изгаряне на отпадъци у нас

Снимка: Infomreja.bg

Всички инсталации за горене ще преминават през процедурата по задължителна оценка

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за околната среда, с които затегнаха значително правилата за изгаряне на отпадъци, предаде БГНЕС.

Новите текстове, внесени от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна оценка ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации.

„С настоящите промени на закона затегнахме още повече изискванията за горенето на отпадъци. До момента законодателството разрешаваше до 100 тона и при експерименталното горене да нямаме задължителна оценка на въздействието. С настоящите промени задължихме абсолютно всяко горене на отпадък – опасен или неопасен, независимо от количеството, да подлежи изцяло на задължителна оценка“, коментира депутатът Васил Цветков от ресорната парламентарна комисия.

През изминалите две години това се е случвало само със съгласователно писмо, което обаче не гарантира в достатъчна степен всички възможни рискове и добра защита на околната среда, категорични са вносителите.

Според Цветков настоящите променени ще помогнат за засилване на превантивния контрол и ще внесат успокоение сред обществото, което е силно притеснено от последните изнесени случаи, свързани с опасения за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK