Гергов хвърли оставка и обеща да "вади скелети"

Снимка: БГНЕС

Георги Гергов подаде оставка като член на изпълнителното бюро на БСП. Това стана ясно, след като повече от два часа Националният съвет на БСП дискутира въпроса. Гергов сам е подал оставка, съобщава News.bg.

Стана ясно обаче, че Гергов няма да напуска БСП, след като самият той напусна централата. "Не може да има развод с БСП, 41 години съм член на тази партия", отсече пред журналисти Георги Гергов и допълни, че съжалява, че така се получава и всъщност не разбира защо си отива.

Той обяви, че остава областен лидер, ако "не решат да го махнат".

Преди няколко дни се разпространи по социалните платформи видео, в което бизнесменът Сашо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България" и телевизия BiT. По-късно стана ясно, че срещата се е провела в офис на бизнесмена и член на ИБ на БСП Георги Гергов в ЦУМ в София, а самият социалист бе определен като посредник.

Вчера лидерът на БСП обяви, че не приема такова поведение от страна на член на ИБ на БСП и ще поиска оставката на Гергов на национален съвет.

Самият главен прокурор излезе с официална позиция по въпроса, в която отрича обвиненията за това да е оказвал влияние, а напротив - тълкува последните събития като опит да се окаже натиск върху прокуратурата.

"Другата седмица ще бъда медиен герой", коментира още Гергов и обяви, че следващата седмица ще "вади скелети". Запитан дали е редно политик да кани в офиса си главен прокурор и бизнесмен, той отвърна, че "няма да се обяснява". "Ще говоря в студиата, поканен съм от няколко медии", посочи той.

Гергов поясни, че не е чул тежки думи за себе си и всичко било много коректно. "Нищо няма да коментирам по темата, защото в момента съм под тази емоция и мога да сгреша", коментира още той.

Гергов изтъкна, че няма ненаказано добро и съжалява, че е разбрал това на 60 години. Запитан каккви добрини е направил на лидера на БСП Корнелия Нинова, както самият той обяви по-рано, Гергов отвърна: "Е, вие какво сега, трябва да ви казвам, че благодарение на моите гласове, тя стана председател, това ли?".

"Всичко това, което се разиграва тези дни, тези публични изяви и всичко останало е със сериозни цели, сериозни корени и някъде от другаде се натиска копчето", подчерта той, но не знаел откъде.

Гергов бе категоричен, че винаги става въпрос за власт и за пари.

"Как ще напусна БСП, бе", контрира той по повод въпроса дали ще напусне столетницата. Гергов видял, че създава конфронтация вътре в партията и казал, че е по-добре да се приеме оставката му.

А на въпроса има ли врагове в БСП, той отвърна с въпрос: "Кой успял човек няма врагове?" Той е на мнение, че има врагове, защото се смята за силен човек и отстоява позициите си, знаел какво искам.

От 2013 година до момента БСП направила 5000 гласа повече в Пловдив. "88 000 гласа на тези избори и сме направили 7 депутати. Това не е станало без моята явна намеса и моето ръководство на партията в областта", похвали се Георги Гергов и коментира, че искам хората да живеят нормално. "Искам БСП да заеме позицията и тя си я е заела, така че не очаквайте да заливам партията с помия или да вадя нещо, което е срещу партията", категоричен бе той.

Относно кореспонденцията си с бизнесмена Сашо Дончев, Гергов обясни, че става въпрос за няколко SMS-a. "Ставаше въпрос за една статия в неговия вестник", поясни Гергов. "Той ми е написал "не се сещам за какво говориш", защото аз съм му написал "Благодаря, супер си". В статията има много информация и нито една оценка, обясни Гергов.

"Поемането на политическа отговорност е признак на добра политическа култура и на осъзнаване на това, че ние наистина сме партия , а не сме група за бизнес интереси", коментира пред журналисти Таско Ерменков от БСП по повод оставката на Гергов.

Според него няма нищо притеснително в това да пиеш кафе, с когото искаш, но когато заемаш политически постове, носиш политическа отговорност и Гергов си я понесъл.

"Не знам кой на кого е искал оставката. Факт е, че другарят Гергов си подаде оставката сам и смятам, че това един добър морален акт, за което го адмирирам", заключи Ерменков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK